Maastrichtse onderzoekers krijgen 1,3 miljoen van grote Europese subsidie

Een Europees consortium van wetenschappers krijgt in totaal 9 miljoen euro voor onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s. Van de 9 miljoen euro landt 1,3 miljoen in Maastricht.

In Nederland wordt 7 tot 8 procent van de baby’s te vroeg geboren, namelijk vóór de 37e week van de zwangerschap. 1 procent wordt zelfs vóór de 28e week van de zwangerschap geboren. Daarnaast is er bij 1 op de 350 baby’s in Nederland sprake van zuurstofgebrek rondom de geboorte.

Stamceltherapie
Kinderen die te vroeg geboren zijn of zuurstofgebrek hebben gehad na een voldragen zwangerschap lopen risico op hersenschade. Die schade aan de hersenen kan in het latere leven verstrekkende gevolgen hebben, zoals spasticiteit en motorische of verstandelijke beperkingen. Wetenschappelijk is al eerder aangetoond dat toediening van stamcellen een veelbelovende therapie kan zijn om hersenschade ten gevolge van vroeggeboorte of zuurstoftekort te verminderen. Maar enkele belangrijke vragen zijn momenteel nog onopgelost, hetgeen toepassing van stamceltherapie bij pasgeborenen in de dagelijkse praktijk bemoeilijkt. Zo is het vinden van de juiste dosis en de meest adequate toedieningsroute een hele uitdaging, maar wel uitermate belangrijk om een optimaal effect te bereiken.  Dit werk wordt in Maastricht door dr. Tim Wolfs uitgevoerd in het laboratorium Kindergeneeskunde.

Nanotechnologie
Met behulp van de nu verstrekte Europese subsidie van 9 miljoen euro willen de wetenschappers de laatste hordes nemen om stamceltherapie succesvol te kunnen inzetten bij deze kwetsbare categorie patiëntjes. In Maastricht gebeurt dat onder meer door gebruik te maken van nanotechnologie. In het laboratorium worden nanodeeltjes gekoppeld aan de stamcellen, waardoor die cellen door middel van MRI-beeldvorming in het lichaam gevolgd kunnen worden. Dit gedeelte van het onderzoek wordt gedaan door onderzoekers van UM-instelling MERLN onder leiding van dr. Sabine van Rijt, die zich bezighoudt met regeneratieve geneeskunde.

Consortium
De Europese subsidie is aangevraagd door het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) uit Parijs. Zij ontvangen ruim 1,7 miljoen. Na Parijs gaan de meeste financiële middelen naar Maastricht: 1,3 miljoen. De andere partners in het onderzoeksconsortium zijn UMC Utrecht, Radboudumc, Universitätsklinikum Essen, Göteborgs Universitet, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Rome), Université de Genève, Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) University (Australië en Spanje), Iconeus (Frankrijk) en CHIESI Farmaceutici SPA (Italië), de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) in Duitsland en de Cerebral Palsy Alliance (Australië).

Het project wordt vanuit Maastricht gecoördineerd door dr. Tim Wolfs, hoofd laboratorium Kindergeneeskunde van onderzoeksinstelling GROW (School for Oncology and Developmental Biology) van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek naar stamceltherapie bij te vroeg geboren baby’s is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen laboratorium (GROW/ MERLN) en kliniek (Maastricht UMC+).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 9 miljoen voor stamceltherapie bij te vroeg geboren baby’s
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 17 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!