Tot nu toe was er in Nederland geen behandelcentrum en werden patiënten onder andere verwezen naar Zwitserland

De eerste patiënt met oogmelanoom heeft vorige week zijn behandeling met protonentherapie afgerond. Dit is bijzonder, de behandeling kon eerder niet in Nederland gegeven worden.

Patiënten met oogmelanoom worden vanuit heel Nederland verwezen naar de twee expertisecentra LUMC en Erasmus MC. En van daaruit komen patiënten voor protonentherapie naar HollandPTC.

Voorbereiding van behandeling
Alle nieuwe patiënten worden in een van beide expertisecentra beoordeeld om te zien of zij in aanmerking komen voor protonentherapie. De verwachting is dat we per jaar 50 oogmelanoom patiënten in Nederland met een middelgrote en grote tumor kunnen gaan behandelen met protonen. Als patiënten protonentherapie krijgen, worden clips in het oog geplaatst zodat we de positie van de tumor voor het maken van het bestralingsplan en tijdens de bestraling goed kunnen bepalen. Daarna kan de patiënt dus naar Delft voor de protonentherapie.

Gezamenlijke zorg en onderzoek
De behandeling van de patiënten met protonentherapie wordt, vanaf de gezamenlijke patiëntenbespreking, uitgevoerd in HollandPTC. Na behandeling gaat de patiënt weer terug naar de eigen oogarts van het verwijzend centrum. Samenwerken is voor ons erg belangrijk, zowel in zorg als in onderzoek. Met dit onderzoek wordt geprobeerd meer inzicht te krijgen in de biologische kenmerken van de tumor om te voorspellen hoe een tumor zich gedraagt en zo de beste behandeling te kiezen.

Ook wordt bijvoorbeeld met behulp van extra beeldvorming gekeken of de bestraling uiteindelijk ook zonder clips kan worden uitgevoerd.

Voor wie is protonentherapie geschikt?
Wanneer de tumor relatief groot is of op een moeilijk bereikbare plek zit, kan protonentherapie een optie zijn. Protonentherapie bij oogmelanoom is een standaardindicatie, wat betekent dat de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Tot nu toe was er in Nederland geen behandelcentrum en werden patiënten onder andere verwezen naar Zwitserland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Eerste patiënt met oogmelanoom in Nederland behandeld met protonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!