Met deze versneller is het mogelijk om bij een grote groep patiënten dagelijks het behandelplan aan te passen op basis van de anatomie van dat moment

Op 19 februari heeft Medisch Spectrum Twente het nieuwe Varian ETHOS Therapy bestralingstoestel in gebruik genomen. Met dit toestel wordt het mogelijk om binnen 15 minuten een volledige adaptieve workflow te doorlopen. Met deze versneller is het mogelijk om bij een grote groep patiënten dagelijks het behandelplan aan te passen op basis van de anatomie van dat moment. ETHOS Therapy is tevens inzetbaar voor traditionele IMRT en VMAT behandelingen. “Door de snelheid van de oplossing, flexibele inzetbaarheid en korte commisioning pakt de total cost of ownership zeer gunstig uit,” zegt Niels Wijdogen, Managing Director van Varian in Nederland.
 
Meer patiënten, meer kankersoorten
De voordelen van adaptieve radiotherapie zijn alom bekend: door het bestralingsplan dagelijks aan te passen aan de anatomie van de patiënt wordt het mogelijk om nauwkeuriger te bestralen. Dat wil zeggen: een hogere en uniformere dosis geven aan het doelgebied en zoveel mogelijk vermijden van het omliggende gezonde weefsel, met als doel de toxiciteit (bijwerkingen) te verlagen.
 
Ethos Therapy verkort de totaal benodigde tijd per patiënt tot een kwartier. Hierdoor hoeft de patiënt minder lang stil te liggen en wordt de belasting voor de patiënt tot het minimum beperkt. De sprong in de verkorting van de behandeltijd is mede mogelijk door optimale afstemming van verschillende logistieke stappen, een slim ontwerp van het apparaat en het gebruik van Artificial Intelligence. De tijdswinst maakt het mogelijk om deze behandeling aan te bieden voor alle patiënten die hier baat bij hebben en die daar tot nu toe vanwege bedrijfsvoeringstechnische redenen niet voor in aanmerking zouden komen. “Daardoor is het nu vanuit kostenoogpunt en vanuit de continuïteit van de afdeling mogelijk om iedere patiënt met een tumor die wordt beïnvloed door dagelijkse variatie adaptief te behandelen”, zegt Niels Wijdogen, Managing Director van Varian in Nederland.
 
Verschillende patiëntgroepen behandelen op één apparaat
Op de Varian Ethos Therapy versnellers kunnen ook de conventionele intensiteits-gemoduleerde (IMRT, VMAT), en beeld gestuurde radiotherapeutische (IGRT) bestralingen worden uitgevoerd. Niels Wijdogen, Managing Director van Varian in Nederland: “Je kunt dus op één apparaat ook patiënten behandelen met tumoren waarbij online adaptieve radiotherapie niet noodzakelijk is. Het systeem ondersteunt ook offline workflows voor patiënten waarbij de anatomie ten gevolge van de behandeling kan veranderen, bijvoorbeeld patiënten die worden bestraald in de hoofd-hals regio. Gemiddeld duurt een IMRT, VMAT of IGRT behandeling op Ethos Therapy zeven minuten, adaptieve behandelingen duren een kwartier, één derde van de tijd die online adaptieve radiotherapie tot op heden in beslag nam. Doordat je bijna alle patiëntgroepen op hetzelfde apparaat kunt behandelen, blijft de flexibiliteit van de afdeling gewaarborgd.”
 
MST voorbereid op de toekomst
Niels Wijdogen: “Nederland is op het gebied van radiotherapie wereldwijd toonaangevend. Varian is wereldwijd marktleider in oplossingen voor de radiotherapie. Ethos Therapy is een belangrijke innovatie en markeert de toekomst van gepersonaliseerde bestralingstherapie. Online adaptieve radiotherapie is de grootste verbetering van de afgelopen jaren, maar is door de hoge kosten slechts weggelegd voor een kleine groep patiënten. Varian Ethos Therapy zet een nieuwe benchmark: door het tijdslot te beperken tot slechts 15 minuten, kunnen veel meer patiënten deze vorm van behandeling ontvangen. Patiënten kunnen in MST, momenteel als enige ziekenhuis in Nederland, bestraald worden met dit toestel.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Medisch Spectrum Twente
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Kankerbehandeling dagelijks aangepast op veranderingen bij patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!