Rivaroxaban heeft de leidende positie op de lijst overgenomen

Apothekers verstrekten in 2019 aan ruim 140.000 verschillende mensen rivaroxaban, een anti-stol-lingsmiddel van het DOAC-type, 25.000 meer dan in het jaar daarvoor. Hierdoor stegen de uitgaven aan dit middel met € 18 miljoen tot € 85 miljoen*. Daarmee voert rivaroxaban de lijst aan van pakketgeneesmiddelen met de hoogste uitgaven in 2019. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Op deze pagina wordt onder de uit-gaven verstaan de officiële apotheek-inkoopprijzen (AIP) van de middelen plus de vergoeding voor de farmaceutische zorg in de apotheek. Voor rivaroxaban geldt, evenals voor de nummers twee en vier in die lijst, dat de overheid een financieel arrangement is overeen-gekomen met de leveranciers van de producten, waarin geheime prijs-af-spraken zijn gemaakt. Het is daardoor niet bekend hoeveel zorgverzekeraars daadwerkelijk aan deze middelen uitgeven. De leverancier verrekent achteraf met de overheid.

Ivacaftor
Rivaroxaban heeft de leidende positie op de lijst overgenomen van het combinatiepreparaat ivacaftor met luma-caftor (Orkambi) waaraan in 2018 nog € 85 miljoen* werd uitgegeven. Dat bedrag is in 2019 afgenomen tot bijna € 69 miljoen*. De oorzaak daarvan is gelegen in minder gebruik, mede doordat een deel van de gebruikers in 2019 is overgestapt op het combinatiepreparaat Symkevi. Dit middel, waarin ivacaftor wordt gecombineerd met tezacaftor, is in 2019 door dezelfde leverancier geïntroduceerd. Hiervan bedroegen de uitgaven in 2019 ongeveer € 12 miljoen*. Beide combinaties worden toegepast bij taaislijmziekte (cystic fibrose). Het aantal gebruikers van Orkambi nam in 2019 evenwel toe. Dat kwam mede omdat in 2019 een variant voor kinderen van 2 tot 6 jaar beschikbaar kwam. Nummer drie op de lijst is voor ‘normaal immunoglobuline’, een geneesmiddel dat is bereid uit het plasma van menselijke donoren en een breed spectrum aan antilichamen tegen infectieuze agentia bevat. Het wordt vooral toegepast bij een tekort aan normaal immunoglobuline. Aan deze producten bedroegen de uitgaven vorig jaar zo’n € 68 miljoen.

De vierde plaats wordt eveneens door een DOAC ingenomen, namelijk apixaban (Eliquis). Ook voor dit geneesmiddel stegen de uitgaven aanzienlijk: met bijna 32% tot € 66 miljoen*. De reden daarvan is meer gebruikers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoogste uitgaven in 2019 voor DOAC rivaroxaban
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!