Een team van experts staat klaar om hen hierbij te helpen

Als eerste ziekenhuis van Nederland heeft Máxima MC afgelopen week een revalidatieafdeling geopend voor coronapatiënten die na een IC-opname kunnen gaan herstellen. De revalidatie na een opname met beademing is een lange weg voor de patiënten. Een team van experts staat klaar om hen hierbij te helpen.

“Nu er steeds meer patiënten van de IC mogen, komen we in een volgende fase: de weg naar herstel. En die is niet eenvoudig. De tijd die patiënten nog in ons ziekenhuis zijn, proberen we daarom zo goed mogelijk te gebruiken om met hen de eerste stappen van hun herstel te zetten”, vertelt revalidatiearts Chantal Bakker. Haar werk begint al op de IC, waar al geprobeerd wordt de patiënt zo fit mogelijk te houden en beoordeeld wordt wat diegene straks nodig zal hebben. Wanneer de beademing afgekoppeld wordt en de patiënt naar de verpleegafdeling mag, is daarmee al bekend welke zorg nodig is. Een uitgebreid team van revalidatiearts, longarts, intensivist, verpleegkundigen, klinisch neuropsycholoog, diëtist, logopedist, fysiotherapeut en ergotherapeut staat dan klaar. Doel van deze intensieve zorg is dat patiënten zo vlot en fit als mogelijk naar huis of een revalidatieplek kunnen, waar het herstel verdergaat.

Nieuwe longsteking voorkomen
Die zorg begint voorzichtig, vertelt longarts Lidwien Graat: “Even overeind zitten. Het psychisch kunnen bevatten van wat hem of haar overkomt.  En het opbouwen van (zelf) eten, gezien veel patiënten sondevoeding hebben gehad. Belangrijk hierbij is dat patiënten slijm goed kunnen ophoesten en zeker weten dat ze zich niet verslikken, omdat een nieuwe longontsteking koste wat kost voorkomen moet worden.” Langzaam ontwikkelt dit zich in zelfredzaam genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten.

Dagstructuur
Bakker: “Elke patiënt heeft weer iets anders nodig. We hebben te maken met spierkrachtverlies, slikproblemen, mentale problemen. Er is dan ook niet één programma: we kijken samen zo goed mogelijk naar wat de patiënt nodig heeft en leren gaandeweg bij. We kijken uiteraard naar iemands conditie, maar ook naar de situatie: wat heeft iemand nodig om weer naar huis te kunnen? Moet diegene bijvoorbeeld een trap op kunnen? Daar laten we de patiënt zoveel mogelijk over meedenken als onderdeel van zijn herstel.” Leidraad daarin is een dagstructuur die bij het bed gehangen wordt.

Begeleiding op afstand
Het aantal revalidatieplekken wordt langzaam uitgebreid, naarmate er meer mensen van de IC komen. De tijd die patiënten voor het programma nodig hebben verschilt per persoon en is mede afhankelijk van de vervolgsituatie: thuis zijn andere vaardigheden nodig dan op een revalidatieplek of in een verpleeghuis. Ook na ontslag willen de artsen graag betrokken blijven. Longarts Graat: “We bekijken nu de mogelijkheden om de patiënten te kunnen blijven begeleiden op afstand. Dit op basis van de ervaring die we in MMC hebben met telemonitoring van hart- en longpatiënten. Het herstel houdt immers niet op bij de ziekenhuisdeuren.”

Lees ook het artikel van het AD over ons revalidatieprogramma:
Na de intensive care begint het herstel pas echt


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Máxima MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: MMC start revalidatieprogramma na IC-opname
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!