Zorginstituut Nederland en medisch professionals maken op verzoek van de NZa een indeling om de urgentie van de zorgvraag te bepalen

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft van het ministerie van VWS de opdracht gekregen om regie te nemen om de reguliere zorg voor mensen zonder corona zorgvuldig en veilig door te laten gaan. Om gezondheidsschade te voorkomen is het belangrijk dat patiënten met de meest urgente zorgvraag als eerste worden behandeld. En dat overal in Nederland dezelfde definitie voor urgentie wordt gehanteerd. Zorginstituut Nederland en medisch professionals maken op verzoek van de NZa een indeling om de urgentie van de zorgvraag te bepalen. Deze indeling wordt begin volgende week gepubliceerd.

Gefaseerd opstarten
Niet alle patiënten kunnen tegelijk in het ziekenhuis terecht. Daarom moet de zorg gefaseerd worden opgestart. De focus ligt in eerste instantie op de meest noodzakelijke planbare ziekenhuiszorg. Medisch specialisten en huisartsen kunnen het beste bepalen welke patiënten eerst zorg nodig hebben. Met deze indeling op basis van urgentie willen we hen houvast bieden om te kunnen vergelijken en een onderverdeling te maken op basis van urgentie.

Initiatieven komen op gang
De afgelopen weken is veel zorg die ziekenhuizen en klinieken kunnen uitstellen afgezegd. Inmiddels zien we overal in het land initiatieven om de zorg weer op gang te laten komen. Het is van belang om te komen tot een goed evenwicht tussen zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus en reguliere ziekenhuiszorg. Hiervoor is regie en goede organisatie van zorg in de regio nodig, en waar nodig bovenregionaal. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij de bestaande structuren en trekken onder meer op met zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en relevante overheidspartijen. Ook werken we nauw samen met het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat de coördinatie over de met corona besmette patiënten voor haar rekening neemt.

Deze week eerste rapportage
Deze week leveren we ook een eerste rapportage op met een overzicht van het aantal verwijzingen en het aantal behandelingen dat de afgelopen periode heeft plaatsgevonden. Dit overzicht geeft een eerste, actuele indicatie van de uitgestelde zorgvraag als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het overzicht hebben we opgesteld op basis van data in samenwerking met zorgaanbieders, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, ZorgDomein, het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Als er meer en nieuwe informatie is, zal de NZa daarover ook informeren. Het doel is immers dat zorgaanbieders een goed inzicht hebben in de juiste, actuele feiten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Opstart reguliere ziekenhuiszorg komt op gang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!