Dat blijkt uit nieuwe data van de Nederlandse Zorgautoriteit

Het aantal verwijzingen door de huisarts naar een medisch specialist neemt weer toe. Het aantal spoedverwijzingen is bijna weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe data die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert over de gevolgen van de coronacrisis voor de reguliere zorg.

We zien in de data van ziekenhuizen en van het zorgplatform ZorgDomein dat het aantal verwijzingen van huisartsen naar het ziekenhuis vanaf begin april weer gestaag toeneemt. Dat ligt in de lijn van de verwachting, nu ziekenhuizen aangeven dat ze weer meer capaciteit beschikbaar hebben voor niet-coronapatiënten. Dit betekent overigens niet dat alle mensen die verwezen zijn, ook daadwerkelijk worden behandeld. We zijn in samenwerking met de koepels van ziekenhuizen aan het bezien of we een meer actueel beeld kunnen geven over het aantal behandelingen dat in ziekenhuizen plaatsvindt. Volgende week volgt een update van de gegevens.

Het aantal spoedverwijzingen ligt weer bijna op het niveau van voorgaande jaren. Alleen voor kindergeneeskunde zien we dat de spoedverwijzingen nog achterblijven. Voor longziekten zijn de spoedverwijzingen sinds het begin van de coronacrisis juist gestegen.

Ook de verwijzingen voor mensen die niet direct spoedzorg nodig hebben maar wel snel geholpen moeten worden, nemen weer toe. Voor gynaecologie als enige zijn deze urgente doorverwijzingen ook tijdens de corona-uitbraak nauwelijks gedaald.

De NZa publiceert geregeld data over de reguliere ziekenhuiszorg die tijdens de corona-crisis is uitgesteld. Deze gegevens zijn belangrijk voor zorgaanbieders, zorgprofessionals en zorgverzekeraars die werken aan het weer opschalen van de ziekenhuiszorg. Zo helpt de NZa zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de reguliere ziekenhuiszorg gefaseerd op te schalen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal verwijzingen naar ziekenhuizen neemt weer toe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!