Patiënten die tijdens dit moment een Virtual Reality bril dragen ervaren minder pijn en angst

Nierpatiënten waarvan de nieren nog nauwelijks werken moeten meerdere keren per week hemodialyseren; een ‘kunstnier’ neemt dan het werk over van de eigen nieren. Vooral het ‘aanprikken’ om aangesloten te worden aan het dialyseapparaat vinden veel patiënten pijnlijk. Patiënten die tijdens dit moment een Virtual Reality bril dragen ervaren minder pijn en angst, blijkt uit onderzoek van SyncVR Medical samen met het innovatiefonds van Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis is continu opzoek naar nieuwe toepassingen om haar verzekerden te helpen in het verkrijgen van de beste zorg. Patiënten kunnen zelf bepalen wat ze met de Virtual Reality (VR) bril willen zien; van meditatie oefeningen tot een wandeltour en spelletjes. Door de afleiding en rust die dit biedt voelen zij zich beter tijdens het prikmoment. In totaal doen tien dialyseafdelingen door heel Nederland mee aan het onderzoek. Het is de eerste keer dat VR op deze schaal wordt ingezet en geëvalueerd bij nierpatiënten.

Patiënten zeer positief
Dialysecentra die meedoen aan het onderzoek krijgen 6 tot 12 weken de gelegenheid om patiënten Virtual Reality te laten ervaren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven startte in 2019 met de inzet van VR-brillen en heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Bij de deelnemende patiënten was zowel de pijn als de angst voor het prikken significant lager. Op basis van de resultaten heeft het Catharina Ziekenhuis VR structureel onderdeel gemaakt van de behandeling.

Verlichting van pijn en angst
Josine Kamerling, teamleider nierziekten en dialyse bij het Catharina Ziekenhuis: ’De inzet van VR biedt verlichting van pijn en angst tijdens het aanprikken van de shunt. Doordat patiënten het aanprikken in alle rust ondergaan helpt dat ons ook om de beste zorg te leveren. Naast onze patiënten zijn wij zelf dus ook ontzettend blij dat we deze innovatie nu permanent kunnen aanbieden.’

Ervaring van verpleegkundigen
De pilot richt zich naast nierpatiënten ook op de ervaring van de zorgverleners zelf. Zo starten de deelnemende dialyseafdelingen met een plan dat mede is opgesteld door de verpleegkundigen. Ook de tevredenheid van verpleegkundigen over de inzet van VR maakt deel uit van het onderzoek. Naast draagvlak op de afdeling vergroot dit de kans dat, na een succesvolle proefperiode, blijvend gebruik wordt gemaakt van de VR-brillen.

Kwaliteit van leven
Onder andere het Flevoziekenhuis en Spaarne Gasthuis doen ook mee aan de pilot. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘De eerste resultaten laten zien dat de waardering voor Virtual Reality bij zowel patiënten als verpleegkundigen ontzettend hoog is. Hiermee zetten we een stap om de ervaring van onze verzekerden samen met verpleegkundigen te verbeteren bij het ondergaan van bepaalde behandelingen. Dit telt mee voor de ervaren kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg. We zijn erg benieuwd naar de definitieve uitkomsten.’

Het onderzoek naar pijn en angstreductie met SyncVR Medical wordt afgerond in 2021 en is mede mogelijk gemaakt door Fonds SGS, één van de aan Zilveren Kruis gelieerde innovatiefondsen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zilveren Kruis
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zilveren Kruis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minder pijn tijdens dialyseren dankzij Virtual Reality
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 juni 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!