De afgelopen jaren zijn veel ziekenhuizen met initiatieven begonnen

Tijdens een ziekenhuisopname bewegen patiënten erg weinig. Te weinig. De mogelijkheden zijn er wel voor, maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. Dat is zonde, want er valt  zoveel winst te behalen op het gebied van herstel als het bewegen meer gestimuleerd wordt. Annelotte Versloot, fysiotherapeute en masterstudent Fysiotherapiewetenschappen schreef er volgende opiniestuk over.

‘Lig je in het ziekenhuis?’ is de veelvoorkomende vraag die je krijgt als je in het ziekenhuis bent opgenomen. Juist bij dat eerste woordje gaat het al mis. Helaas is de werkelijkheid ook dat iedereen die opgenomen is in het ziekenhuis gemiddeld 90% van de dag in bed ligt. Alleen voor noodzakelijke dingen, zoals een toiletbezoek, komen ze het bed uit. Vraag jezelf af: waar in het ziekenhuis hangt de tv? Boven het bed. En waar wordt er gegeten? In bed.

Spierverlies
Dit moet anders. Want als je een week in het ziekenhuis ‘ligt’, verlies je ongeveer 1,5 kilo aan spieren. Daar moet je normaal ongeveer een halfjaar voor trainen en dat is dan nog bij gezonde mensen. Door alvast te oefenen en te bewegen tijdens zo’n ziekenhuisopname valt er dus veel winst te behalen.

Nu is het uiteraard voor ieder persoon anders en kan er een hele vervelende reden zijn dat iemand opgenomen is in het ziekenhuis. Ook ligt natuurlijk het gevaar van overbelasting op de loer, maar simpele oefeningen kunnen al een groot verschil maken. De mindset moet anders en de inrichting van een ziekenhuis en een ziekenhuiskamer aangepast. Hierdoor zal het uiteindelijk steeds normaler worden om te bewegen en te oefenen tijdens een opname.

Minder liggen heeft ook voordelen voor de hoge zorgkosten die er zijn. Wanneer men in het ziekenhuis al meer gaat bewegen, gaat het herstel vaak sneller en kan iemand eerder naar huis. Eenmaal thuis heeft een patiënt dan gemiddeld ook minder fysiotherapie of thuiszorg nodig om weer volledig te herstellen waardoor iemand weer eerder op een goed niveau kan functioneren. Dit is dus op de eerste plaats voordelig voor patiënt, maar óók voor de zorgkosten.

De afgelopen jaren zijn veel ziekenhuizen met initiatieven begonnen. Zo loopt er in het UMC Utrecht het programma UMC Utrecht in beweging. Er worden woonkamers ingericht, speurtochten uitgezet en kunstroutes ontworpen. Ook zijn er steeds vaker oefenprogramma’s op de televisie bij het bed te vinden. Helaas merken zorgmedewerkers dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt en dat patiënten en medewerkers nog moeten wennen aan dat nieuwe idee.

Ook is er een ziekenhuis waar ze de zorg zo hebben ingericht dat iemand, als dat kan, ’s morgens gestimuleerd wordt uit bed te gaan en in een luxe stoel plaats te nemen. Vervolgens gaat er een hoes over het bed en wordt dat opzij geschoven. Het bed wordt dus alleen gebruikt om te slapen. Wat blijkt: patiënten gaan daar gemiddeld 1,5 dag eerder naar huis.

Deze voorbeelden laten zien dat de ontwikkelingen en oplossingen er dus al zijn, maar nog niet volledig geïntegreerd in het ziekenhuis. Soms ligt dit aan het ziekenhuis omdat het nog niet daarop is ingericht, maar het ligt ook aan de mindset van de patiënten en de zorgverleners. Meer aandacht voor dit onderwerp is dus nodig, omdat dit alleen maar voordelen oplevert voor patiënten, zorgverleners en zorg.  

Dus schuif het bed aan de kant, kom eens in de stoel zitten en ga eens een rondje lopen als er bezoek langskomt. Als we het in deze tijden dan toch over het nieuwe normaal hebben, maak dit dan ook het nieuwe normaal!

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/maak-bewegen-tijdens-ziekenhuisopname-normaler
Originele titel: Maak bewegen tijdens ziekenhuisopname normaler
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2020-06-21


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com