Het ziekenhuis neemt COVID-19-patiënten die moeilijk van de beademing komen over van ziekenhuizen uit het hele land

Een deel van de coronapatiënten op de Intensive Care wordt kunstmatig beademd. Van de beademing afkomen, kan voor deze groep lastig zijn. Het Radboudumc beschikt als enige in Nederland over een expertisecentrum waar IC-patiënten ontwennen van de beademing. Het ziekenhuis neemt COVID-19-patiënten die moeilijk van de beademing komen over van ziekenhuizen uit het hele land.

Hoe eerder kunstmatig beademede patiënten weer zelfstandig kunnen ademen, hoe beter dit is voor hun herstel. Maar voor sommige patiënten is dit erg lastig: bij ongeveer 13% van alle IC-patiënten duurt het langer dan zeven dagen om van de beademing af te komen. In het Radboudumc Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing wordt daarom met speciale zorg in kaart gebracht of deze complexe patiënten van de beademing kunnen en op welke manier. De totale behandeling duurt maximaal dertig dagen.

In het expertisecentrum werkt een gespecialiseerd team van verpleegkundigen, intensivisten, logopedisten en fysiotherapeuten nauw met elkaar samen. In korte tijd worden onder meer longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie bepaald. Dit maakt het mogelijk om de zorg specifiek op de patiënt af te stemmen. Een individueel trainingsschema om de functie van spieren, waaronder de ademhalingsspier, te verbeteren draagt bij aan een sneller herstel van de patiënt. Patiënten trainen bijvoorbeeld in een speciaal oefenbad op de IC of gaan actief buiten hun kamer bewegen.

Het Radboudumc is in Nederland het enige ziekenhuis dat deze gespecialiseerde zorg voor IC-patiënten aanbiedt. Vanuit verschillende ziekenhuizen worden complexe COVID-19-patiënten in het Radboudumc opgenomen die moeilijk van de beademing komen. Bij een klein deel kan er sprake zijn van een aantasting van de zenuwen, wat het herstel moeilijker maakt. Door de aantasting van de zenuwen treedt spierzwakte of verlamming op, dat doet denken aan het Guillain-Barré Syndroom, een zenuwaandoening door een reactie van het eigen afweersysteem.

De Telegraaf besteedt aandacht aan de ontwenzorg die het Radboudumc biedt aan COVID-19-patiënten op de IC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc behandelt coronapatiënten die ontwennen van beademing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!