In Nederland vinden jaarlijks naar schatting 150.000 fillerinjecties plaats

Het inspuiten van fillers kan leiden tot het afsterven van weefsel en in het slechtse geval zelfs tot blindheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat is gepubliceerd in Aesthetic Surgery Journal. Dit gebeurt wanneer een filler, meestal hyaluronzuur, per ongeluk in een bloedvat wordt gespoten waardoor dit verstopt raakt en het huidweefsel of de oogzenuw afsterft.

Deze huidcomplicatie komt wereldwijd bij 1 op 6.600 fillerinjecties voor. In Nederland vinden jaarlijks naar schatting 150.000 fillerinjecties plaats. Het inspuiten van de filler op basis van echogeleiding kan dit voorkomen. Verder kunnen fillers, wanneer de patiënt zich op tijd meldt, opgelost worden met het toedienen van een enzym, hyalonuridase, dat de filler oplost zodat het bloedvat weer doorgankelijk wordt.

Dermatoloog dr. Peter Velthuis: “Het is een alarmerende complicatie die grote gevolgen kan hebben. De oogcomplicatie komt wereldwijd waarschijnlijk bij 1 a 2 gevallen per dag voor. We zien dat deze complicatie met name veel in Azië optreedt, omdat daar vaak fillers op de neus worden ingespoten en dus dichtbij het oog. Het is belangrijk dat met bijvoorbeeld door echoscopie vooraf wordt gekeken waar de bloedvaten lopen, zodat deze met inspuiten niet geraakt kunnen worden.”

Klik hier voor de publicatie in Aesthetic Surgery Journal. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Fillers kunnen leiden tot afsterven weefsels en blindheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 21 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!