Het onderzoek is op 3 augustus gepubliceerd in Nature Medicine

Een dubbele mutatie in een bepaald gen verslechtert de prognose van een zeldzame vorm van bloedkanker. Als er maar een enkele of geen mutatie is dan is de prognose beter. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, geleid vanuit het Memorial Sloan Kentering Cancer Center in New York, waaraan Amsterdam UMC en Radboudumc hebben meegewerkt. Het onderzoek is op 3 augustus gepubliceerd in Nature Medicine.

Het onderzoek is gedaan naar TP53, een gen dat vaak muteert bij meerdere soorten kanker. De onderzoekers keken of het gen nul, een keer of twee keer muteert bij een zeldzame vorm van bloedkanker, het myelodysplastisch syndroom (MDS), een voorloper van acute myeloïde leukemie. Uit een studie onder ruim 4.400 patiënten kwam de slechtere prognose naar voren bij een dubbele mutatie.

Het gen TP53 en behandelopties
Joop Jansen, hoogleraar Experimentele hematologie bij Radboudumc licht toe: “Uit dit onderzoek blijkt dat de dubbele TP53-mutatie zelfs de belangrijkste variabele is voor het voorspellen van het verloop van de ziekte. Daarom moet ook voor andere soorten kanker de impact van nul, één of twee mutaties in het TP53-gen worden onderzocht. Want TP53-mutaties komen veel voor bij andere soorten kanker.” Bij veel kankertypes gaan mutaties in TP53 gepaard met veel slechtere resultaten, zoals het terugkeren van de ziekte en een kortere overleving.

Medeonderzoeker Arjan van de Loosdrecht, hoogleraar Hematologie bij Amsterdam UMC, voegt hieraan toe: “Deze bevindingen zijn onmiddellijk klinisch relevant voor risicobeoordeling en behandeling voor mensen met deze vorm van bloedkanker. Mensen die niet een dubbele mutatie hebben, hebben niet per se een heel slechte prognose zoals we eerder hebben aangenomen. Indien er sprake is van een dubbele mutatie in TP53 moeten artsen overwegen een intensief behandelplan voor te stellen, gezien de slechtere prognose, waaronder een donor stamceltransplantatie.”

Voor het hele onderzoek zie Nature Medicine en het persbericht van Memorial Sloan Kentering.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 05 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!