Door de coronacrisis is veel planbare zorg uitgesteld in de Nederlandse ziekenhuizen

Door het aanbieden van digitale counseling willen hartchirurgen van het Maastricht UMC+ de uitkomsten van een uitgestelde operatie verbeteren. Patiënten die vanwege het coronavirus langer moeten wachten op een behandeling worden op die manier zo goed als mogelijk voorbereid om eventuele negatieve gevolgen van de uitgestelde zorg te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek moet uiteindelijk blijken of de digitale counseling ook zijn vruchten afwerpt voor patiënten op de wachtlijst in het algemeen.

Door de coronacrisis is veel planbare zorg uitgesteld in de Nederlandse ziekenhuizen. Een logisch, maar ongewenst, gevolg daarvan is dat de wachtlijsten zijn gegroeid. Zo ook voor cardiovasculaire operaties aan bijvoorbeeld een hartklep of de kransslagaders, waarbij patiënten veelal opgenomen moeten worden op de Intensive Care. Hoewel dergelijke behandelingen lang niet altijd spoed behoeven, is het wel zo dat een oplopende wachttijd mogelijk kan leiden tot onwenselijke gevolgen. Er zijn zelfs enkele studies die laten zien dat het risico op overlijden toeneemt als er te lang wordt gewacht. Om dat te voorkomen wordt nu gestart met digitale counseling.

Online modules
De digitale counseling wordt gedaan via een online platform waar vragenlijsten worden afgenomen en teleconsulten worden aangeboden. Er zijn daarnaast modules op het platform aanwezig voor screening van cardiovasculaire symptomen, stoppen met roken, omgaan met angst, beweegstimulatie, voeding, revalidatie en coronavirus-preventie specifiek voor hartpatiënten. "We gaan dus gericht en volledig digitaal patiënten op allerlei risicofactoren voorbereiden voor een ingreep", zegt hartchirurg Peyman Sardari Nia. Alle patiënten die op de wachtlijst staan voor een hartoperatie in het Maastricht UMC+ komen in principe in aanmerking voor de digitale counseling.

Passende zorg op afstand
Uit onderzoek zal uiteindelijk moeten blijken wat het daadwerkelijke effect is van de online ondersteuning. Daarvoor krijgt in eerste instantie de helft van de patiënten de voorbereidende modules en de andere helft niet. Op die manier kan er een betrouwbare vergelijking worden gemaakt. In totaal gaan zo'n 400 patiënten meedoen aan het onderzoek. Sardari Nia verwacht positieve resultaten: "We verliezen de patiënten op deze manier niet uit het oog en we kunnen, afhankelijk van ieders behoefte, passende zorg op afstand bieden in aanloop naar de operatie. Uiteindelijk streven we er natuurlijk naar om iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen, maar in dit soort situaties moeten we soms ook innovatief zijn."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Digitale counseling ter voorbereiding op hartoperatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!