In Nederland worden jaarlijks ca. 35.000 patiënten slachtoffer van sepsis

Een onopgemerkte infectie, een verwaarloosde longontsteking, een infectie-complicatie na een operatie, of zomaar een wondje aan je voet. Veel verschillende oorzaken kunnen leiden tot de aandoening sepsis. Ook bij ernstig zieke COVID-19 patiënten is er sprake van sepsis.

Wat ze gemeen hebben is een infectie met een bacterie, virus of andere ziektekiem die tot een dermate ontregelde afweerreactie leidt dat de functie van organen verminderd. Iemand wordt in korte tijd zeer ernstig ziek en kan zelfs overlijden.

Doodsoorzaak nummer één op IC-afdeling
In Nederland worden jaarlijks ca. 35.000 patiënten slachtoffer van sepsis. Per jaar komen ca. 10.000 patiënten met sepsis op de Intensive Care (IC) afdeling terecht. Op de IC is het daarmee doodsoorzaak nummer één. De zorgkosten kunnen oplopen tot 1-1,5 miljard euro.

Iedereen kan sepsis krijgen, maar baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische ziekten of een verminderde afweer lopen het meeste risico. Het Nederlands publiek is relatief onbekend met sepsis, minder dan 1 op de 3 kent deze aandoening. Daarnaast wordt het risico op overlijden circa viermaal lager ingeschat dan daadwerkelijk het geval is.

Tijdige behandeling essentieel
Tijdige behandeling is bij sepsis essentieel, maar dit vraagt om snelle herkenning en diagnose. Daarom is het belangrijk dat de informatie over herkenning en vroegtijdige behandeling toegankelijk is voor iedereen.

Stichting SepsisNet Nederland
Door betere herkenning van de alarmsymptomen bij sepsis kunnen patiënten tijdig ‘aan de bel trekken’. Daarom zal beter publiek bewustzijn de prognose van sepsispatiënten gunstig beïnvloeden. Multidisciplinaire (na)zorg die nodig kan zijn voor behandeling van de sepsispatiënt is hierbij essentieel. De overlevingskansen van patiënten met sepsis en de kwaliteit van leven van patiënten en naasten na doorgemaakte sepsis kunnen hiermee verbeterd worden. Stichting SepsisNet Nederland gaat zich hier hard voor maken.

Partners
Stichting SepsisNet Nederland bestaat uit de samenwerking van voormalig sepsis patiënten, specialistische kennis van het Radboudumc, UMC Groningen, ziekenhuis Gelderse Vallei en UMC Utrecht. De Stichting wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

Prof Peter Pickkers, voorzitter SepsisNet: "Tijdens mijn opleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met sepsispatiënten en zag ik de ernst van het syndroom met de vaak verwoestende gevolgen voor de patiënt. Het is een zeer complex ziektebeeld dat me vanaf dat eerste moment intrigeerde. Door als centraalpunt te fungeren met toegankelijke informatie en handige links zal SepsisNet bijdragen aan de awareness in Nederland.”

Nieuwe website
De nieuwe website van de SepsisNet zal het mogelijk maken de informatievoorziening naar en -uitwisseling tussen patiënten, naasten en zorgprofessionals te verbeteren en onderzoeksactiviteiten en kwaliteitsinitiatieven te bundelen en beschikbaar te maken voor iedereen.

De website van Stichting SepsisNet Nederland www.sepsisnet.nl is vanaf vrijdag 11 september online beschikbaar, twee dagen voor Wereld Sepsis Dag op 13 september.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Informatie over sluipmoordenaar nummer één van de wereld gebundeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!