NFK roept de overheid dringend op om rigoureus in te grijpen: richt COVID-hospitalen in en coördineer de zorg nationaal

Nu ziekenhuizen in toenemende mate de reguliere zorg afschalen, voltrekt zich een stille ramp voor mensen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Ondanks dat zorgverleners zich maximaal inzetten om iedereen in Nederland de juiste zorg te verlenen, lukt het met het stijgend aantal COVID-patiënten nu al niet om de reguliere zorg volledig door te laten gaan. Zorgverleners staan met de rug tegen de muur. We zijn in een nationale crisis beland en lijken af te stevenen op een rampsituatie voor alle mensen met een levensbedreigende ziekte. NFK roept de overheid dringend op om rigoureus in te grijpen: richt COVID-hospitalen in en coördineer de zorg nationaal.

NFK ziet een rol weggelegd voor het leger en het Rode Kruis bij het opzetten van noodhospitalen voor COVID-patiënten en het nationaal coördineren van deze zorg. Beide partijen hebben de expertise om snel te handelen en om in crisissituaties de benodigde logistiek goed te organiseren en te coördineren. Zorg via een noodmaatregel dat ziekenhuizen personeel hiervoor beschikbaar stellen en beloon deze COVID-teams goed, alsof ze op uitzending zijn. Vervolgens moet ook de overige semi-urgente zorg, zoals de kankerzorg, centraal gecoördineerd en zoveel mogelijk geconcentreerd worden. Op die manier kan alle beschikbare zorgcapaciteit in Nederland optimaal worden ingezet.

NFK vreest al maanden voor de situatie die nu ontstaat: er is onvoldoende capaciteit voor de reguliere zorg en zelfs de zorg voor kankerpatiënten wordt nu al afgeschaald. NFK heeft sinds het uitbreken van de crisis de ziekenhuizen en VWS herhaaldelijk opgeroepen om capaciteits- en escalatieplannen te maken voor de kankerzorg en vooral om over te gaan tot landelijke coördinatie. Hier is geen gehoor aan gegeven. Ziekenhuizen zijn ieder voor zich voorbereidingen gaan treffen en dit lokale handelen is simpelweg ontoereikend voor het managen van een serieuze crisis als deze. Wij zien dan ook centrale coördinatie vanuit de overheid en rigoureus ingrijpen als enige oplossing.

Tot slot doen wij nogmaals een beroep op iedereen in Nederland. In de zorg wordt keihard gewerkt, de rek is eruit. Ook als de overheid rigoureus gaat ingrijpen moet de zorg worden ontlast. Dit kan alleen als wij ons allemaal aan de maatregelen houden om het Coronavirus in te dammen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NFK roept op tot noodmaatregelen voor ziekenhuiscrisis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!