Dat concludeert neuroloog in opleiding Ellen Strijbos na haar promotieonderzoek naar griep- en tetanusvaccinaties bij deze patiëntengroep

Ondanks het slikken van medicijnen die het afweersysteem remmen, reageren patiënten met de auto-immuunziekte myasthenia gravis effectief op vaccinaties. Dat concludeert neuroloog in opleiding Ellen Strijbos na haar promotieonderzoek naar griep- en tetanusvaccinaties bij deze patiëntengroep. Volgens Strijbos zijn deze resultaten een belangrijke houvast voor deze kwetsbare patiënten ten tijde van de coronapandemie. 

“Patiënten met een spierziekte zoals myasthenia gravis slikken vaak afweeronderdrukkende medicijnen omdat hun eigen immuunsysteem de zenuw-spierovergang aanvallen”, vertelt Strijbos. “Hierdoor is deze groep extra kwetsbaar voor infecties en komen ze elk jaar in aanmerking voor de griepprik.” 

Opvlamming symptomen
“Er was eigenlijk nog nooit goed onderzocht in hoeverre myasthenia gravis en het slikken van immunosuppressiva de reactie op een vaccinatie beïnvloeden”, legt Strijbos uit. Ook werd er gedacht dat een vaccinatie bij deze groep zou kunnen leiden tot een opvlamming van de ziekte en dus meer symptomen na vaccinatie. 

Bescherming 
“Om hier uitsluitsel over te kunnen geven hebben we twee studies uitgevoerd met vaccinaties bij myasthenia gravis patiënten.” Strijbos koos voor een revaccinatie van tetanus en de jaarlijkse griepprik. “We hebben beide vaccinaties aan zo’n 50 tot 60 myasthenia gravis patiënten gegeven en hun reactie hierop gemeten.”

In beide studies zag Strijbos dat de patiënten goed reageerden op de vaccinaties. “Ze maakten voldoende antistoffen tegen tetanus en de griep, ondanks de immunosuppressiva. De patiënten raakten beschermd en we zagen geen opvlamming van de symptomen.” Daarnaast kwam Strijbos nog iets opvallends tegen. “Het viel ons op dat de patiënten na de griepprik minder bijwerkingen, zoals spierpijn, meldden dan de gezonde proefpersonen.”

Goede hoop
“Myasthenia gravis patiënten reageren dus goed op vaccinaties. Dit biedt hoop voor de aankomende coronavaccinatie. We kunnen de vaccinaties niet één op één vergelijken maar we verwachten nu dat de coronavaccinatie een goede kans op slagen heeft binnen deze patiëntengroep.” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Myasthenia gravis patiënten reageren ondanks afweerremmende middelen goed op vaccinaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!