Huidige situatie is zorgelijk en vraagt om nog intensievere samenwerking

Patientenfederatie Nederland onderschrijft de brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over stopzetten van reguliere zorg die bevestigt dat ziekenhuizen zorgvuldig moeten kijken welke zorg wel en welke niet meer geboden kan worden als er capaciteitsproblemen zijn als gevolg van corona.

Ziekenhuiszorg nog op peil in november, huidige situatie is zorgelijk en vraagt om nog intensievere samenwerking. Nederland moet zuinig omspringen met zorgcapaciteit ook als het gaat om mensen voor wie het niet levensbedreigend is dat ze langer dan 6 weken wachten op een behandeling, want die patiënten hebben ook pijn, ongemak en het risico dat het veel ernstiger wordt.

De Patientenfederatie begrijpt dat er nu zorg moet worden herverdeeld tussen acute, levensbedreigende en covidzorg, maar dat mag er niet toe leiden dat 'gewone zorg' helemaal op slot gaat. Capaciteit die er nog is na herverdeling van de zorg moet worden gebruikt voor patiënten die niet acute zorg nodig hebben, maar wel al lang wachten. En dat geldt zeker als er capaciteit is in zelfstandige klinieken, waar maandelijks tienduizenden patiënten behandeld kunnen worden. 

De Patiëntenfederatie pleit opnieuw voor maatwerk als het gaat om stopzetten van reguliere zorg. “Kijk naar wat patiënten nodig hebben”, zegt Veldman. Zij vindt het onwenselijk als reguliere zorg wordt stopgezet terwijl ziekenhuizen en zelfstandige klinieken nog wel ruimte en personeel hebben om die zorg te verlenen. Regionale spreiding en goed overleg tussen ziekenhuizen en klinieken kan helpen om de zorg goed in te richten, vindt de Patiëntenfederatie.

Veldman: “Wij begrijpen dat niet alles gewoon doorgang kan vinden in de ziekenhuizen, maar als zelfstandige klinieken soelaas kunnen bieden (met uitleen van personeel of het overnemen van zorg), moet daar goed naar worden gekeken. Als er capaciteit is om zorg te verlenen, moet die zorg worden geboden.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patientenfederatie: Kijk zorgvuldig naar welke zorg nog mogelijk is
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!