Trombose wordt veroorzaakt door bloedstolsels die een ader of slagader in zijn geheel of gedeeltelijk afsluiten

LUMC-onderzoekers zien dat trombose, net als bij de eerste coronagolf, ook tijdens de tweede golf vaak voorkomt bij coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. De sterfte tijdens de observatieperiode nam wel flink af ten opzichte van de eerste golf. De onderzoekers verzamelden gegevens van acht Nederlandse ziekenhuizen.

Trombose wordt veroorzaakt door bloedstolsels die een ader of slagader in zijn geheel of gedeeltelijk afsluiten. In een eerder onderzoek zagen onderzoekers van het LUMC, Amphia ziekenhuis en Erasmus MC al dat trombose vaak voorkwam bij coronapatiënten die op de IC lagen. Deze cijfers lagen erg hoog, ondanks dat de patiënten trombosebescherming kregen. Nu, tijdens de tweede golf, ligt het aantal coronapatiënten met trombotische verschijnselen nog steeds erg hoog, maar het sterftepercentage is flink gedaald. Hoe kan dat?

Minder ernstige trombose
“Wij denken dat daar twee verklaringen voor zijn”, zegt Menno Huisman, hoogleraar Interne Geneeskunde, die het onderzoek samen met Erik Klok, internist, en Suzanne Cannegieter, klinisch epidemioloog, leidde. “Naar aanleiding van onze resultaten uit de eerste golf dienen we nu een ontstekingsremmer toe bij deze patiënten. Hierdoor neemt waarschijnlijk de ernst van de complicaties af, en dus het sterftepercentage. Maar tegelijkertijd leidt dit middel mogelijk ook tot meer trombosevorming, waardoor het aantal coronapatiënten met trombose nog steeds hoog ligt. Daarnaast krijgen patiënten, in tegenstelling tot de eerste golf, vaker een CT-scan om bloedstolsels op te sporen. Dit zou een tweede verklaring voor de hoge aantallen kunnen zijn."

"Wel moeten we oppassen niet te ver reikende conclusies over de sterftedaling te trekken, omdat we geen gerandomiseerde studie hebben gedaan en geen invloed hadden op welke patiënten naar de ziekenhuizen werden verwezen. Ook werden er zowel in de eerste als tweede golf patiënten naar andere ziekenhuizen overgeplaatst, waardoor wij geen informatie hadden over de afloop van de opname", aldus Huisman.

Onderzoek in acht ziekenhuizen
De onderzoekers verzamelden gegevens over de incidentie van stollingsproblemen bij 947 coronapatiënten, die tijdens de tweede golf zijn opgenomen op verpleegafdelingen of IC’s van acht Nederlandse ziekenhuizen: LUMC, Erasmus MC, Radboud UMC, MUMC+, Amphia, Franciscus&Vlietland en Zaans Medisch Centrum, onder de vlag van de Dutch Covid and Thrombosis Coalition, die financieel ondersteund wordt door ZonMW en Trombosestichting Nederland. Deze data werden vergeleken met de data, verkregen tijdens de eerste coronagolf van dit jaar.

Deze resultaten zijn geaccepteerd door het Tijdschrift Thrombosis Research. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronapatiënten krijgen ook tijdens tweede golf vaak trombose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!