Inspectie concludeert dat deze vaccinaties zorgvuldig en veilig zijn verlopen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is tevreden over hoe de ziekenhuizen hun medewerkers in de acute zorg hebben gevaccineerd tegen COVID-19. Na meerdere bezoeken concludeert de inspectie dat deze vaccinaties zorgvuldig en veilig zijn verlopen.

De afgelopen dagen zijn er zo’n 38.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd. De inspecteurs van de IGJ zagen tijdens hun bezoeken aan de ziekenhuizen meerdere positieve punten. Zo werden de vaccins goed gekoeld, werd het vaccineren zorgvuldig gedaan en werden de zorgverleners die gevaccineerd werden goed geregistreerd. 

Wel zagen de inspecteurs dat één van de bezochte ziekenhuizen meer vaccins uit een flacon haalde dan is toegestaan. Hierdoor haalde dit ziekenhuis uit één ampul niet zes maar zeven prikken. Het Europees Medicijn Agentschap, het EMA, heeft eerder aangegeven dat dit niet is toegestaan. De inspectie heeft hier vrijdag het Landelijk Netwerk Acute Zorg over geïnformeerd met het verzoek dit te delen met de ziekenhuizen. Dit is zaterdag gebeurd. De IGJ zal dit ook melden aan andere partijen die zich bezighouden met vaccineren.

Toetsingskader
De afgelopen dagen heeft de inspectie ook het Toetsingskader vaccineren vastgesteld. Hierin staat wat de inspectie gaat toetsen op de locaties waar gevaccineerd wordt. Het concept van dit toetsinsingskader is eerder gepubliceerd op de website van de IGJ. Na reacties hierop van meerdere partijen die zich bezig houden met vaccineren, en de bevindingen tijdens de eerste inspecties, is het definitieve toetsingskader vastgesteld.

De inspectie ziet toe op de naleving van een groot aantal wetten, regels en normen. Om transparant te zijn over wat de inspectie toetst, maakt zij toetsingskaders die zijn gebaseerd op wet- en regelgeving, en zogeheten ‘veldnormen’ die beroepsorganisaties van zorgverleners of koepels en belangenverenigingen hebben opgesteld.

Publicaties
Toetsingskader vaccineren


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspectie tevreden over COVID-19-vaccinaties bij ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!