Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Voor het eerst in 30 jaar is het aantal kankerdiagnoses afgenomen. In 2020 hebben 115.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen, een daling van 4000 in vergelijking met 2019. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar vanwege de coronacrisis. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De daling van het aantal diagnoses is een zorgelijke ontwikkeling; dit is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen jaren. Het is niet zo dat kanker minder vaak voorkomt; niet iedereen met symptomen heeft zich bij de dokter gemeld. Voor veel gevallen van kanker geldt: hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans is op overleving met goede kwaliteit van leven. Een behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Daarom roepen alle samenwerkende partijen iedereen op om naar de huisarts te gaan als je twijfelt, of vragen hebt over je gezondheid.

Activiteiten Wereldkankerdag
Het thema van Wereldkankerdag (4 februari) is `Kanker in coronatijd`. Kankerpatiënten hebben een zwaar jaar achter de rug, met veel onzekerheid over de voortgang van behandeling, angst voor besmetting en eenzaamheid door isolatie. Honderden organisaties als regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen digitaal hun deuren. Zo kun je informatieve webinars volgen, digitale knuffels geven aan mensen die dat nodig hebben en er is een podcast over huidkanker. Op deze manier steunen ze iedereen die kanker heeft, of met de ziekte te maken krijgt.

Meer informatie over alle online activiteiten vind je op www.wereldkankerdag.nl en op www.cijfersoverkanker.nl vind je de meest actuele cijfers.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Mischa Stubenitsky
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KWF Kankerbestrijding
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Daling van het aantal kankerdiagnoses door corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!