Zonder transplantatie had ze het niet gered

Voor het eerst heeft in Nederland een patiënt een dubbelzijdige longtransplantatie gekregen na covid-19. De ziekte had de eigen longen van Marjan de Jong onherstelbaar beschadigd. ‘Zonder transplantatie had ze het niet gered.’

Begin november 2020 kreeg Marjan de Jong keelpijn en bleek zij besmet te zijn met het coronavirus. Tot op de dag van vandaag weet ze niet waar ze het heeft opgelopen. Ze werd zieker en kortademiger en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg ze extra zuurstof. Na enkele dagen kon De Jong naar huis met zuurstof, saturatiemeter en frequent contact met het ziekenhuis.

Thuis ging ze zo hard achteruit dat ze opnieuw werd opgenomen. Covid had haar longen ernstig aangetast; had longfibrose gekregen, een chronische longziekte waardoor de longen niet meer genoeg zuurstof kunnen opnemen. Haar behandelaars zagen geen andere optie dan haar aan te melden voor een dubbelzijdige longtransplantatie en ze werd opgenomen op de intensive care. Na een spoedscreening kwam ze op de wachtlijst van Eurotransplant waarna snel donorlongen beschikbaar kwamen. De transplantatie vond plaats in het Erasmus MC Transplantatie Instituut.

De Jong maakt het goed en is inmiddels naar huis. Bij haar ontslaggesprek ontving ze een speldje, dat elke longtransplantatiepatiënt ontvangt bij ontslag.

RTL Nieuws interviewde Marjan de Jong .

Wachtlijsten
Longtransplantaties worden alleen in het Erasmus MC Transplantatie Instituut, UMC Utrecht en in het UMCG in Groningen uitgevoerd. Er is een constante zoektocht naar vergroting van het potentieel aan donorlongen, omdat er veel longpatiënten op de wachtlijst staan. Een voorbeeld is de inzet van nieuwe perfusietechnieken waarmee voorheen ongeschikte donorlongen worden verbeterd en toch kunnen worden getransplanteerd.

Innovaties
Verder zijn er vele innovaties in de zorg voor de ontvanger van de donorlongen. ‘Door intensieve en vernieuwende zorg voorafgaand aan de transplantatie, op zowel de longafdeling als de intensive care, kunnen meer mensen in goede conditie worden gehouden tot aan hun transplantatie’, zegt longarts Rogier Hoek, de behandelaar van De Jong. Zo worden patiënten bij wie de longfunctie onder het minimum dreigt te zakken, aangesloten op een ECMO-machine. Dat is een apparaat dat buiten het lichaam zuurstof toevoegt aan het bloed en op die manier de functie van de longen overneemt.

‘We moeten werken met donorlongen die minder goed zijn dan voorheen omdat donoren gemiddeld ouder worden. Ontvangers zijn bovendien zieker’, weet Hoek. Desondanks zijn de uitkomsten na de transplantatie gelijk gebleven en is de sterfte op de wachtlijst in Rotterdam sterk afgenomen van twintig naar vijf procent.

Donorwet
‘Wij hebben goede hoop dat de nieuwe donorwet – meer potentiële donoren oplevert.’ Volgens die nieuwe wet is iedereen automatisch donor tenzij hij of zij registreert dat niet te willen. In België wordt hetzelfde systeem gehanteerd en daar zijn twee keer zoveel donoren beschikbaar als in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste Nederlandse longtransplantatie na coronabesmetting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!