Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van gegevens van Dutch Hospital Data

Ziekenhuizen hebben de afgelopen maand minder zorg kunnen leveren en minder patiënten gezien dan voor de corona-uitbraak. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van gegevens van Dutch Hospital Data. In de cijfers over februari (de meest recente gegevens) zien we dat het aantal patiënten dat in behandeling is in de Nederlandse ziekenhuizen daalt, tot onder het niveau van 2019. Het aantal uitgevoerde verrichtingen daalt eveneens.

Vanaf begin december tot begin februari werden nog wel meer mensen behandeld dan voor de corona-uitbraak. Dat gold ook voor het aantal uitgevoerde verrichtingen. Mogelijk haalden ziekenhuizen toen zorg in die eerder was afgezegd of uitgesteld. In de loop van februari daalt het tot onder het niveau van 2019. Uitschieters naar boven zijn urologie, interne geneeskunde, heelkunde en verloskunde en gynaecologie. Daar werden in februari iets meer patiënten behandeld dan normaal.

Oncologie
Bij oncologie lijkt geen sprake meer van inhaalzorg. In februari (ook hier de meest recente cijfers) is minder oncologische zorg geleverd dan in januari. Het aantal patiënten in zorg is vergelijkbaar met het aantal patiënten per week in 2019. Met name het aantal opnames en operaties loopt bij bepaalde specialismes terug.

Verwijzingen en wachttijden
Naast de productiecijfers hebben we de beschikking over actuele data van ZorgDomein over het aantal verwijzingen dat huisartsen uitschrijven voor hun patiënten naar de ggz, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Daaruit blijkt dat het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg de afgelopen week – net als de weken daarvoor – boven het niveau lag dat we zouden verwachten zonder coronapandemie.

Het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken lag op 94% van wat we zouden verwachten zonder coronapandemie. De voorafgaande week lag dat nog rond het niveau dat we zouden verwachten. Het aantal specialismes met te lange wachttijden voor de polikliniek daalt iets. Het aantal specialismes dat een te lange wachttijd heeft voor de behandeling is stabiel. 

Zorgbeeld
Uit de actuele gegevens die ziekenhuizen bijhouden in ons Zorgbeeldportaal blijkt dat de capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen om zorg te leveren de afgelopen weken stabiel is en hogere ligt dan in januari en de eerste helft van februari. Het aantal operatiekamers dat in gebruik is ten opzichte van voor corona is nu (peilmoment maandag 22 maart) 80%.

De acute zorg en semi-acute zorg is overal beschikbaar. De kritieke planbare zorg kan in 79% van de ziekenhuizen volledig volgens planning worden geleverd. In de overige 21% van de ziekenhuizen lukt dat deels volgens planning. De planbare zorg is in 8% van de ziekenhuizen volledig beschikbaar. In 81% van de ziekenhuizen is deze deels beschikbaar.

Rol zorgverzekeraars en zorgkantoren
Van zorgverzekeraars en zorgkantoren verwachten we dat ze zich inspannen om hun verzekerden zo goed als mogelijk te helpen als zij zorg nodig hebben. In een brief hebben we aan hen verduidelijkt wat we van hen verwachten als de druk op de zorg verder oploopt. Tegelijkertijd anticiperen we met zorgverzekeraars en zorgaanbieders op de situatie waarin de Covid-druk afneemt en er meer ruimte komt voor zorg aan patiënten die eerder is uitgesteld. Om de reguliere zorg zo snel mogelijk weer goed te kunnen oppakken, is een hoog vaccinatietempo vanzelfsprekend van belang.

In ons Zorgbeeld-portaal stellen we gegevens beschikbaar die zorgverzekeraars kunnen gebruiken om verzekerden te bemiddelen als ze zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld over wachttijden voor een aantal veel voorkomende behandelingen in ziekenhuizen en klinieken. In dit artikel lees je meer over de samenwerking tussen ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en zorgverzekeraars om de reguliere zorg voor patiënten zoveel als mogelijk door te laten gaan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder patiënten behandeld in ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!