Op deze eerste postcovid poli voor kinderen in Nederland is zorg van verschillende specialismen gebundeld achter één loket

Het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC heeft sinds deze maand een speciale polikliniek voor kinderen met langdurige klachten na coronavirusinfectie. Op deze eerste postcovid poli voor kinderen in Nederland is zorg van verschillende specialismen gebundeld achter één loket.

Net als volwassenen kunnen kinderen die covid-19 hadden nog maanden last houden van klachten. “Concentratieproblemen, benauwdheid, of zo uitgeput zijn dat je al weken niet naar school kan”, vertelt Suzanne Terheggen-Lagro, kinderlongarts en een van de initiatiefnemers. De klachten zijn vergelijkbaar met wat artsen zien bij volwassenen.

Naweeën infectie
Het gaat gelukkig niet om heel veel kinderen; volgens de eerste schatting in Nederland ongeveer negentig. Maar deze groep heeft behoorlijk last van de naweeën van de infectie. “Daar spelen we nu op in met deze nieuwe poli waarbij we met artsen van allerlei disciplines nauw samenwerken. Denk aan kinderlongartsen, kinderrevalidatieartsen, kindercardiologen, maar ook (neuro)psychologen en (kinder)fysiotherapeuten. En op indicatie kunnen andere specialisten aansluiten.”

Meer onderzoek
Op de postcovid-poli voor kinderen worden de jonge patiënten uitgebreid onderzocht. Daarnaast willen de artsen achterhalen waar de hardnekkige klachten bij kinderen vandaan komen. “Daar weten we nog heel weinig van”, aldus Terheggen-Lagro. “Vandaar dat we ook allerlei studies hebben opgezet. Zo werken we bijvoorbeeld samen met het Spaarne Gasthuis en de GGD Kennemerland. In die studie volgen we kinderen met een positieve coronatest langere tijd om zo meer te weten te komen over hun klachten, de belemmeringen en het effect op de kwaliteit van leven.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC / Edith van Rijs
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste poli in Nederland voor kinderen met langdurige klachten na covid-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!