Ingrijpen tijdens de zwangerschap is soms beter dan wachten tot na de geboorte

Wordt bij een foetus een defect in het middenrif gevonden op de 20-wekenecho? Dan is het soms beter om in te grijpen tijdens de zwangerschap dan te wachten tot na de geboorte. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waaraan artsen van het Erasmus MC Sophia meewerkten.

De wetenschappers van de zogeheten TOTAL-trial vergeleken twee groepen van 40 kinderen met een ernstige vorm van een aangeboren gat in het middenrif, ofwel een hernia diafragmatica. Bij de ene groep werd ingegrepen tijdens de zwangerschap, terwijl bij de andere groep werd gewacht tot na de geboorte. Een operatie tijdens de zwangerschap bleek de overlevingskansen van de baby te verhogen van 15 naar 40 procent, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine .

Ballonnetje in luchtpijp
Bij kinderen met een hernia diafragmatica drukken de buikorganen zoals maag en darmen door een gat in het middenrif op de longen. Daardoor kunnen de longen zich niet goed ontwikkelen. Tijdens de operatie wordt een ballonnetje geplaatst in de luchtpijp van de foetus. Het ballonnetje zorgt ervoor dat longvocht ophoopt in de longen van het kind. Dit geeft een verhoogde druk in de longen, en dat is een stimulans voor de longen om te groeien.

Het ballonnetje wordt middels een kijkoperatie geplaatst tussen 27 en 30 weken week van de zwangerschap en na 4 tot 6 weken weer verwijderd. Na geboorte moet de baby een operatie ondergaan om het gat in het middenrif te sluiten.

Geboorte
Gynaecoloog-perinatoloog Philip DeKoninck werkte vanuit het Erasmus MC Sophia mee met de studie en is verheugd met het resultaat. ‘Voor kinderen met een ernstige hernia diafragmatica is dit een belangrijke stap in het verbeteren van uitkomsten na de geboorte. Het behandeltraject bij deze kinderen begint nu al in de zwangerschap en is dus een aanvulling op de intensieve behandeling die na de geboorte nodig is.’

Tijdens de TOTAL-studie werden zwangere vrouwen voor de operatie doorverwezen naar Leuven in België. Op basis van de positieve studieresultaten gaat het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC Sophia de behandeling tijdens de zwangerschap ook aanbieden aan vrouwen in Nederland.

Expertisecentrum
Per jaar worden in Nederland slechts ongeveer 50 kinderen met hernia diafragmatica geboren. Voor aanstaande ouders is het daarom belangrijk om doorverwezen te worden naar een expertisecentrum voor hernia diafragmatica, zoals het Erasmus MC Sophia en het Radboudumc in Nijmegen. ‘Behandeling tijdens de zwangerschap brengt ook risico’s met zich mee zoals vroeggeboorte of het breken van de vliezen. Goede voorlichting over deze aandoening en wat dit precies betekent voor het kind na de geboorte is uitermate belangrijk’, aldus DeKoninck.

  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ingrijpen in de baarmoeder vergroot overlevingskansen baby met gat in middenrif
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!