Ook zelfstandige klinieken leveren planbare zorg

Er zijn deze week (peilmoment maandag 7 juni) opnieuw meer operatiekamers beschikbaar voor reguliere zorg dan vorige week. Deze week is 79% van het normaal beschikbare aantal operatiekamers in gebruik om operaties uit te voeren. Vorige week was dat nog 76%. Dat blijkt uit gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Op dit moment ligt het aantal verwijzingen dat huisartsen voor patiënten uitschrijven naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op 96% van wat we zouden verwachten zonder corona. Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg ligt, net als de voorafgaande weken, iets boven het niveau dat we zouden verwachten.

Binnen zes weken
Wel geven nog 15 ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg, de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, slechts deels volgens planning te kunnen leveren. 5 daarvan zeggen de norm van zes weken voor een deel van deze zorg nog steeds te overschrijden. Dat is wel minder dan vorige week toen nog 20 ziekenhuizen aangaven deze zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren, waarvan 7 aangaven niet altijd binnen zes weken te kunnen behandelen. 

Knie- en heupoperaties
Planbare zorg (zoals een knie-, heup- of staaroperatie) wordt in 12% van de ziekenhuizen niet geleverd. Dit was vorige week 22%. Inmiddels is deze zorg in 80% van de ziekenhuizen weer deels beschikbaar en in 8% volledig. Daarin zien we een stijgende lijn. 

Zelfstandige klinieken
Ook zelfstandige klinieken leveren planbare zorg. Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen zich richten tot hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling. De acute en semi-acute zorg wordt altijd overal verleend.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Operatiecapaciteit ziekenhuizen opnieuw verder opgeschaald
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!