Dat blijkt uit gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit

Het aantal operatiekamers dat in Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar is voor reguliere, niet-coronazorg, is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen schalen de reguliere zorg weer op omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Afgelopen maandag was 83%  van het normaal beschikbare aantal operatiekamers in gebruik. Vorige week maandag was dat nog 79%. Dat blijkt uit gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Nog 9 ziekenhuizen geven aan de kritieke planbare zorg, de zorg die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 15. Twee van de ziekenhuizen geven aan de norm van 6 weken voor een deel van deze zorg nog steeds te overschrijden. Vorige week waren dat er 5. 

14 procent van de ziekenhuizen geeft aan de planbare zorg volledig te kunnen leveren. Het percentage van de ziekenhuizen dat aangeeft deels planbare zorg te kunnen leveren is 77%. De resterende 9% geeft aan geen planbare zorg te kunnen leveren. De acute en semi-acute zorg is overal beschikbaar.

Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten uitschrijven naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken ligt op 97% van wat we zouden verwachten zonder corona-uitbraak. Het aantal verwijzingen naar de ggz was vorige week, net als in de voorafgaande weken, iets hoger dan verwacht zonder corona-uitbraak.

Nu de druk op de ziekenhuizen afneemt, zal de NZa niet meer wekelijks maar om de week rapporteren over de druk op de ziekenhuiszorg en het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg. De eerstvolgende rapportage hierover publiceren we in de week van 28 juni. Deze monitoring blijft de komende tijd van belang, vooral omdat de inhaalzorg op gang gebracht moet worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!