Radboudumc ontwikkelt traject om buikklachten sneller vast te stellen en te behandelen

Het onderzoeksteam van chirurg Philip de Reuver en AIOS MDL Marten Lantinga heeft € 249.746,42 ontvangen van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) voor het zogenoemde VERLICHTINGS-traject, een onderzoek om bij mensen met pijn in de bovenbuik een snellere diagnose te kunnen stellen en klachten te verminderen.

De groep heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar oorzaken en behandeling van pijn in de bovenbuik. Door alle studieresultaten samen te voegen, gaan ze na bij welke onderzoeksmethode en behandeling een patiënt met pijn in de bovenbuik het meest gebaat is.

Het onderzoek is erop gericht om mensen met pijn in de bovenbuik aan de hand van een gepersonaliseerde keuzehulp beter te informeren over de mogelijke oorzaak en behandeling van deze pijn. Ook willen de onderzoekers artsen betere handvatten geven om sneller de diagnose te kunnen stellen en patiënten direct te kunnen laten starten met de behandeling van de pijn.

Pijn in de bovenbuik is een algemene en vaak onbegrepen klacht. Veel aandoeningen kunnen deze pijn veroorzaken, zoals galstenen, een overgevoelige maag of een prikkelbare darm. Door de verschillende mogelijke oorzaken kan het lang duren voordat bij een patiënt de juiste diagnose wordt gesteld en de juiste behandeling kan worden toegepast. Jaarlijks hebben 100.000 Nederlanders met deze pijn en onzekerheid te maken.

Het project van De Reuver en Lantinga is een van de vier projecten die door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in toegekend. In totaal gaat het om bijna € 1 miljoen voor vier veelbelovende onderzoeken die zijn gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel spijsverteringsziekten zijn immers beter te behandelen als ze eerder worden ontdekt. Naast onbegrepen buikklachten stimuleert de MLDS binnen deze subsidielijn wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de vroege opsporing van niet-alcoholische leververvetting, slokdarmkanker en darmkanker.  

Bron en meer info: Maag Lever Darm Stichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc ontwikkelt traject om buikklachten sneller vast te stellen en te behandelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!