Deze patiënten hebben een erfelijke aanleg voor het ontstaan van de kanker

Nederlanders onder de 25 jaar met kanker aan de dikke darm vormen een kleine groep binnen de darmkankerpatiënten (0,1% van het totaal aantal darmkankerpatiënten). Genetisch onderzoek bij deze patiënten en hun tumoren laat zien dat zij een unieke groep zijn. Onderzoekers van het Radboudumc pleiten in een artikel in Clinical Gastroenterology and Hepatology dan ook voor een eigen behandeling van die groep.

Het onderzoek, gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), begon in 2013 met het verzamelen van data over - uiteindelijk - alle 139 gevallen van colorectale kanker onder jongvolwassenen onder de 25 in Nederland tussen 2000-2017. De Nijmeegse onderzoekers, geleid door Richarda de Voer en Marjolijn Ligtenberg, hebben bij al deze mensen deze zeldzame aandoening doorgelicht.

Vaak een genetische aanleg
Door de analyse van het DNA van de patiënten werd in 39 procent van de gevallen een ‘genetische predispositie’ gevonden. Dat houdt in dat de patiënten een erfelijke aanleg hebben voor het ontstaan van de kanker. Dat percentage is veel hoger dan gebruikelijk, want dat ligt op nog geen vijf procent. Onderzoeker dr. De Voer: “Het is belangrijk om te weten of er sprake is van een erfelijke aanleg, omdat er bij aanleg vaak een kans op herhaling bestaat. Door regelmatige controles kunnen we een terugkerende of nieuwe darmkanker eerder opsporen. Daarnaast kunnen ook familieleden getest worden. Als blijkt dat zij een verhoogd risico lopen, kunnen we hen volgen.”

Op zoek naar de beste behandeling
Omdat tumoren genetische mutaties bevatten die niet in andere lichaamscellen voorkomen, hebben de onderzoekers ook het genetisch materiaal van de tumoren van de patiënten onderzocht. Daaruit bleek dat ook de tumor-specifieke mutaties onder deze subgroep in andere verhoudingen voorkomen dan bij de oudere patiënten met darmkanker. Een aantal van deze veranderingen kan van invloed zijn op de behandeling van de patiënt. Hoogleraar Moleculaire tumorgenetica Marjolijn Ligtenberg: “Wij verwachten dat een aanzienlijk deel van deze jonge patiënten baat kan hebben bij immunotherapie. Wij pleiten daarom voor genetisch onderzoek bij jonge patiënten met colorectale kanker, zodat de beste behandeling voor hen gevonden kan worden.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 26 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!