De doorstroming van COVID-19 patiënten is essentieel

Maastricht UMC+ en Zuyderland Medisch Centrum hebben gezamenlijk een subsidie van ruim €320.000 van ZonMw ontvangen voor onderzoek naar de besmettelijkheid van COVID-19 patiënten. Met deze subsidie gaan onderzoekers uitzoeken op welke manier deze patiënten sneller veilig uit isolatie kunnen, met behulp van een nieuwe testmethode: de CoLab-score.

Voor dit onderzoek vergelijken wetenschappers van het MUMC+ en Zuyderland Medisch Centrum en gegevens van circa 500 voormalige en circa 90 nieuwe patiënten tijdens hun verblijf in isolatie. Daarbij werken zij samen met onderzoekers van het Radboudumc, LUMC, Medisch Centrum Leeuwarden, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, TU Eindhoven en patiënten(organisaties).

Doorstroming
De doorstroming van COVID-19 patiënten is essentieel. Tijdens de diverse coronagolven leidde een permanente bezetting van isolatiekamers tot een grote druk op de zorg. Bovendien gaat isolatie gepaard met fysieke en psychische belasting voor zowel patiënten zelf als voor medewerkers. Momenteel moeten patiënten twee dagen achter elkaar een negatieve PCR-testuitslag hebben, voordat zij uit isolatie kunnen. Terwijl we weten dat zij – ook bij een positieve uitslag – niet meer besmettelijk hoeven te zijn.

CoLab-score
Centraal in het onderzoek staat de CoLab-score. Deze score wordt bepaald op basis van bloeduitslagen en is een alternatief voor de bekende PCR-test. Deze wijze van testen is voordeling omdat het 24/7 beschikbaar en vrijwel geen extra kosten met zich meebrengt omdat gebruik wordt gemaakt van 10 standaard laboratoriumuitslagen. Deze uitslagen maken doorgaans onderdeel uit van het standaardonderzoek bij een patiënt op de IC. Het afwachten van de PCR-uitslag na een uitstrijk met een wattenstaaf in keel en neus, die veel langer op zich laat wachten dan de CoLab-score, is dan wellicht niet meer nodig.

Vergelijken
Van de 500 voormalige patiënten worden de bloedwaarden en testuitslagen geanalyseerd. Van de 90 nieuwe patiënten in het onderzoek zal dagelijks de CoLab-score worden bepaald en vergeleken met de standaard PCR-test én een nieuwe PCR-test die de aanwezigheid van levende (besmettelijke) virusdeeltjes kan uitsluiten. De gebruikelijke PCR-test maakt geen onderscheid tussen levende en dode (niet meer besmettelijke) virusdeeltjes en pikt dus  ook dode virusdeeltjes op. Op die manier kunnen de onderzoekers aantonen dat een patiënt met een genormaliseerde CoLab-score niet meer besmettelijk is en veilig uit isolatie kan worden gehaald.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: COVID-19: sneller en veilig uit isolatie met een nieuwe testmethode
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 sept 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!