Dagelijks krijgen gemiddeld 50 ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje

Het fonds Strong Babies vraagt op de Nationale Dag van de Geboorte aandacht voor onderzoek om ervoor te zorgen dat minder baby’s vroeg geboren worden en meer vroeggeboren kinderen een goede kwaliteit van leven hebben.

Strong Babies draagt bij aan onderzoeksprojecten om meer baby’s een eerlijke kans te geven. Eén van de onderzoeken waar het fonds aan bijdraagt, wordt geleid door kinderarts dr. Jasper Been van Erasmus MC en Christianne de Groot van AmsterdamUMC. In de zogenaamde PREPARE-studie zoeken zij naar oorzaken van het lagere aantal vroeggeboortes tijdens de eerste lockdown vanwege corona.

Vroeggeboorte
Direct na de eerste coronamaatregelen, de intelligente lockdown, werden minder kinderen te vroeg geboren. Het nieuwe onderzoeksverband PREPARE (PREgancy outcomes during PAndemic REsponse) onderzoekt wat de oorzaken hiervan waren. Is de zorg veranderd, of kwam het bijvoorbeeld door de schonere lucht? Waren betere hygiëne, minder stress of gunstigere werkomstandigheden van invloed? Hielp de anderhalve metHet fonds Strong Babies draagt bij aan onderzoeksprojecten om meer baby’s een eerlijke kans te geven.er ook andere dan corona-infecties voorkomen?

Naast vroeggeboorte wil PREPARE ook onderzoeken of andere zwangerschapsuitkomsten zijn veranderd, voor moeder en voor het kind. Begrip van de redenen voor de daling van de vroeggeboortes maakt het in de toekomst wellicht mogelijk om interventies te bedenken om vroeggeboortes te reduceren.

Natuurlijk experiment
Sinds de eerste aanwijzingen voor minder vroeggeboortes zijn betere en meer gedetailleerde gegevens beschikbaar gekomen. Daardoor is diepgravend vervolgonderzoek nu mogelijk. Been: ‘Hierdoor hopen we meer te leren over hoe we in de toekomst vroeggeboorte deels kunnen voorkomen en over wat vrouwen nodig hebben om zo veilig en gezond mogelijk zwanger te zijn en te bevallen.’

De Groot vult aan: ‘We zouden de gevolgen van de lockdown kunnen zien als een soort natuurlijk “experiment”. Als we begrijpen waarom de vroeggeboortes daalden, kunnen we mogelijk hierop mogelijk in de toekomst interventies bedenken om vroeggeboortes te reduceren.’

50 ouders per dag
Dagelijks krijgen gemiddeld 50 ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje. Per dag overlijden in Nederland gemiddeld 2 baby’s als gevolg van hun vroeggeboorte. 10 baby’s per dag houden blijvende gevolgen aan hun vroeggeboorte over, variërend van ontwikkelingsproblemen tot een fysieke of mentale handicap. Vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder jonge kinderen in Nederland. Bekijk ook de website van Strong Babies.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aandacht voor vroeggeboorte op Dag van de Geboorte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!