Het onderzoek maakte deel uit van de verdiepingsfase van het project "Zinnige Zorg voor mensen met Onderste luchtweginfecties" van Zorginstituut Nederland

In opdracht van Zorginstituut Nederland onderzocht het IVM samen met Logex de behandeling van patiënten met een pneumonie die daarvoor opgenomen werden in het ziekenhuis. Welke antibiotica werden als eerste voorgeschreven? Hoe lang kregen patiënten antibiotica voorgeschreven? En hoelang duurde het voor de patiënt orale antibiotica kreeg in plaats van intraveneuze middelen? Deze en andere vragen werden onderzocht voor tien deelnemende ziekenhuizen.

Keuzes in behandeling
In het onderzoek werden 14.558 pneumonie-episodes onderzocht tussen 2015 en 2019. Opvallend was dat patiënten vaker dan verwacht begonnen met een cefalosporine. Eerdere studies lieten zien dat 22 procent van de patiënten een ernstige pneumonie heeft die volgens de richtlijnen met een cefalosporine behandeld moet worden. In de deelnemende ziekenhuizen kreeg gemiddeld 44 procent een cefalosporine. Amoxicilline/clavulaanzuur werd bij 23 procent van de patiënten als eerste antibioticum voorgeschreven, terwijl dit middel een heel beperkte plek heeft in de SWAB-richtlijn Management of Community-Acquired Pneumonia in Adults. De mediane duur van de behandeling met antibiotica verschilde aanzienlijk tussen ziekenhuizen, tussen de 6 en 9 dagen. Rond de 60 procent van de patiënten stapte in het ziekenhuis over van intraveneuze naar orale behandeling, na een mediane duur van 3,5 dagen.

Vervolg
Het onderzoek maakte deel uit van de verdiepingsfase van het project "Zinnige Zorg voor mensen met Onderste luchtweginfecties" van Zorginstituut Nederland. Het rapport van dit project wordt in het najaar van 2021 gepubliceerd. Meer informatie over het project leest u op de website van het Zorginstituut.

Alle deelnemende ziekenhuizen hebben inmiddels de spiegelinformatie ontvangen.
Parallel aan het onderzoek van het Zorginstituut heeft een deel van de ziekenhuizen ook meegewerkt aan de Antimicrobial Stewardship Monitor, een initiatief van Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB). De Antimicrobial Stewardship Monitor heeft als doel spiegelinformatie te genereren over de kwantiteit en kwaliteit van antibioticagebruik in ziekenhuizen. De Antimicrobial Stewardship Monitor levert waardevolle spiegelinformatie voor de A-teams op, waarmee zij de zorg kunnen verbeteren. Deelnemende partijen hebben samengewerkt opdat de data hergebruikt konden worden voor het pneumonie-onderzoek.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Instituut Verantwoord Medicijngebruik
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Instituut Verantwoord Medicijngebruik
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Antibiotica bij pneumonie in het ziekenhuis onder de loep
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!