Voldoende nachtrust is van groot belang voor het goed functioneren van veel processen in je lichaam

Een op de 5 covid-19 patiënten in het ziekenhuis kan ’s nachts niet in slaap komen. Zij hebben vijf keer vaker last van slapeloosheid dan patiënten zonder corona. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC dat is gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience. Voor deze studie werden de ervaringen van patiënten met en zonder covid-19 op de afdeling Longziekten met elkaar vergeleken.  

Voldoende nachtrust is van groot belang voor het goed functioneren van veel processen in je lichaam. Als je weinig slaapt, heb je een grotere kans op het oplopen van infecties, en is het voor je lichaam moeilijker deze infecties te bestrijden. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je sneller geïrriteerd bent, en meer last hebt van fysieke ongemakken zoals benauwdheid. Ook is het moeilijker om zaken te relativeren waardoor je je angstig of neerslachtig kunt voelen. Redenen genoeg om patiënten met een covid-19 infectie een zo goed mogelijke nachtrust te gunnen.

Nu is een ziekenhuis vaak niet de plek waar patiënten ongestoord kunnen slapen. Ze liggen in een vreemd bed, omringd door geluiden van medepatiënten, medisch personeel en apparaten, en krijgen soms ook nachtelijke controles. Toch hadden onderzoekers van Amsterdam UMC het idee dat slaapproblemen vaker voorkomen bij patiënten mét covid-19 dan bij andere patiënten. Dit was aanleiding voor het opzetten van een studie onder leiding van hoogleraar Acute interne geneeskunde Prabath Nanayakkara. Hiervoor werd patiënten met en zonder corona op de afdeling Longziekten gevraagd naar hun nachtrust.

Slapeloze nachten
De resultaten van het onderzoek laten zien dat zowel patiënten mét als zonder covid-19 in het ziekenhuis veel korter slapen dan de 7 tot 9 uur die wordt aanbevolen voor gezonde volwassenen. Gemiddeld slapen beide groepen patiënten slechts 5 tot 5,5 uur per nacht. Ook viel op dat 1 op de 5 patiënten mét covid-19 de hele nacht wakker ligt. Dat is vijf keer vaker dan bij de andere patiënten op de Longafdeling. Het lijkt er dus op dat de kans op een slechte nachtrust groter is als je corona hebt.

De belangrijkste redenen die covid-19 patiënten gaven voor hun slechte nachtrust waren benauwdheid, zorgen over de ziekte, angst en geluiden op de afdeling. Mogelijk spelen ook het virus zelf en de reactie van het lichaam op het virus een rol. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen, is echter meer onderzoek nodig.

Oordopjes uitdelen
De onderzoekers adviseren zorgverleners om extra alert te zijn op slapeloosheid bij covid-19 patiënten. De slaap van deze patiëntengroep zou mogelijk verbeterd kunnen worden door het bespreken van angsten en zorgen, en het verlichten van benauwdheid waar mogelijk. Ook extra aandacht voor storende geluiden op de afdeling (door ziekenhuispersoneel of medepatiënten) kan wellicht een positief effect hebben op het aantal uren slaap. Nanayakkara denkt bijvoorbeeld aan het uitdelen van oordopjes. Patiënten wordt gevraagd op tijd aan de bel te trekken bij slaapproblemen. Door een goede nachtrust herstelt het lichaam immers sneller.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Coronapatiënt in ziekenhuis ligt vaker hele nacht wakker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!