Ziekenhuizen schalen hun zorg verder af om de noodzakelijke IC-capaciteit vrij te maken

Op dit moment is bijna een kwart van de Nederlandse operatiekamers niet in gebruik. Oorzaak is de oplopende druk in de ziekenhuizen vanwege de toename van coronapatiënten en het stijgende ziekteverzuim onder personeel. Dat blijkt uit cijfers die de ziekenhuizen vandaag hebben gedeeld met de Nederlandse Zorgautoriteit. De operatiecapaciteit is vergeleken met de situatie voor het begin van de corona-uitbraak in maart 2020.

Ziekenhuizen schalen hun zorg verder af om de noodzakelijke IC-capaciteit vrij te maken. De minst urgente zorg wordt als eerste afgeschaald. Dat is op dit moment onvermijdelijk om de acute zorg, voor zowel corona- als niet-coronapatiënten, toegankelijk te houden. Medisch specialisten beoordelen of het verantwoord is, en blijft, om behandelingen uit te stellen.

Daarnaast blijft het ook in deze fase heel belangrijk dat mensen met gezondheidsklachten contact opnemen met de huisarts. Die kan beoordelen of het verantwoord is om te wachten, om zelf te behandelen of door te verwijzen naar het ziekenhuis.

12 van de 74 ziekenhuizen die vandaag gegevens hebben aangeleverd geven aan de kritieke planbare zorg niet of niet altijd binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorig week waren dit er nog 9. Voor deze zorg moet behandeling binnen zes weken plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. De meeste ziekenhuizen geven aan geen inhaalzorg meer te leveren. Op dit moment gebeurt dat nog in 7 ziekenhuizen.

In 45 van de 73 aanleverende ziekenhuizen kan niet alle planbare zorg worden geleverd. Vorige week was dit in 31 ziekenhuizen niet volledig beschikbaar. De gemiddelde druk op de IC is toegenomen van 2,6 naar 2,8, waarbij 2 staat voor ‘reguliere buffercapaciteit volledig opgebruikt maar nog geen bijzondere maatregelen’ en 3 voor ‘bijzondere maatregelen en accentverlegging om de kwaliteit te behouden’. 7 ziekenhuizen geven aan dat het aanpassingsvermogen volledig is opgebruikt en de zorgkwaliteit in gevaar komt.

De komende tijd zullen we weer wekelijks een informatiekaart delen met daarin actuele cijfers over de afschaling van ziekenhuiszorg en de druk op de IC en de kliniek.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NZa
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2021/11/18/kwart-operatiecapaciteit-ziekenhuizen-afgeschaald
Originele titel: Kwart operatiecapaciteit ziekenhuizen afgeschaald
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-11-18


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com