Radio-embolisatie is een behandeling van uitgezaaide kanker met radioactieve bolletjes

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een apparaat ontwikkeld waarmee patiënten een snellere behandeling met radio-embolisatie kunnen krijgen. Deze ‘hybride C-boog’ gebruikt tegelijkertijd röntgenstraling en een scan die radioactieve bolletjes laat zien. Dit apparaat is nu voor het eerst getest bij mensen.

Radio-embolisatie is een behandeling van uitgezaaide kanker met radioactieve bolletjes. Deze behandeling kan het leven verlengen van mensen met leverkanker en van mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever.

Zo gaat een behandeling met radio-embolisatie nu
Tijdens de radio-embolisatie gaat de patiënt onder een scanner: de C-boog. Dit apparaat bestaat al vele jaren en werkt met röntgenstraling. Op het beeldscherm ziet de arts de anatomie en bloedvaten van de patiënt. Zo kan de arts een slangetje of katheter in de lever plaatsen en de radioactieve bolletjes toedienen.

De behandeling kan dan echter niet meteen van start gaan. Eerst is het nodig om te controleren of de bolletjes zich goed verspreiden door de bloedvaten van de lever. Daarom krijgen patiënten eerst testbolletjes toegediend en gaan ze daarna naar de afdeling nucleaire geneeskunde voor een SPECT-scan. Als de verspreiding van de testbolletjes er goed uitziet, kan de patiënt een week later de behandeling met radio-embolisatie onder de C-boog starten.

Het nieuwe apparaat combineert de 2 verschillende beelden
Met het nieuwe apparaat – de hybride C-boog – willen de onderzoekers van het UMC Utrecht deze 2 stappen terugbrengen tot 1 procedure. De hybride C-boog maakt tegelijkertijd de röntgenbeelden en de SPECT-scan. Zo toont het nieuwe apparaat de anatomie van de patiënt samen met de radioactieve bolletjes. Hierdoor ziet de arts direct wat hij of zij doet. De patiënt kan in 1 sessie de radio-embolisatie krijgen en hoeft niet eerst apart naar het ziekenhuis voor de voorbereidingen.

“Dit apparaat is uniek in de wereld”

Onderzoekers van de afdeling Klinische Fysica en Radiologie van het UMC Utrecht hebben de hybride C-boog zelf ontwikkeld. Om de beide soorten beelden tegelijk te kunnen maken, hebben ze een nieuwe dubbellaags detector ontworpen waar een patent voor is verkregen. Recent is het apparaat voor het eerst getest bij mensen en dat bleek succesvol: de gecombineerde beelden met röntgen en SPECT zien eruit zoals de onderzoekers van tevoren bedacht hadden. 

Hugo de Jong is hoogleraar Klinische Fysica en de bedenker van de nieuwe hybride C-boog. “Dit is een uniek apparaat,” aldus De Jong. “Het geeft ontzettend veel voldoening om het apparaat bij mensen te kunnen testen. Dat de beelden eruitzien zoals we verwacht hadden, is erg hoopgevend voor de volgende stappen van ons onderzoek.”

De volgende stappen van het onderzoek
Het UMC Utrecht is gestart met een studie waarin 12 patiënten met een levertumor of leveruitzaaiingen radio-embolisatie krijgen met het nieuwe apparaat. Het doel van dit onderzoek is om het prototype verder door te ontwikkelen en de veiligheid van de behandeling nog beter in kaart te brengen. Daarna zijn de onderzoekers van plan de hybride C-boog te gaan gebruiken om de radio-embolisatie in 1 procedure te kunnen doen.

Ook ziet De Jong nog meer toepassingen voor het nieuwe apparaat: “Radiologen zouden de hybride C-boog ook kunnen gebruiken om heel precies een stukje weefsel of biopt weg te nemen voor diagnostiek. Ook kunnen chirurgen het apparaat gebruiken bij operaties waarin ze lymfeklieren verwijderen. Maar de mogelijkheden gaan wellicht verder dan de oncologie. Ook cardiologen zijn geïnteresseerd in onze innovatie, om doorbloeding van weefsel te meten na een dotterbehandeling.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe C-boog kan kankerbehandeling versnellen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!