Schaamlipkanker, ofwel vulvakanker, komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met een subsidie van Oncode Institute onderzoeken of een bepaalde vorm van immuuntherapie werkt bij patiënten met schaamlipkanker. Dit zou een gewenste alternatieve behandeling zijn omdat de standaardtherapie zeer belastend is voor deze patiënten.  

“Schaamlipkanker, ofwel vulvakanker, komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen”, vertelt hoogleraar Immunotherapie van solide tumoren Sjoerd van der Burg. “De standaardbehandeling bestaat uit chirurgische verwijdering van de tumor en lymfeklieren, en soms ook (chemo)radiotherapie.” De behandeling heeft veel impact op patiënten en gaat gepaard met onder andere seksuele en psychologische problemen. 

Schakelaars blokkeren
Met de subsidie van Oncode Institute gaan Van der Burg en gynaecoloog-oncoloog Mariëtte van Poelgeest, in samenwerking met collega’s Lena van Doorn (Erasmus MC) en Hans Nijman (UMCG),  onderzoek doen naar het effect van de minder ingrijpende checkpoint-remmende immuuntherapie bij deze patiënten. “In sommige tumoren worden onze afweercellen via bepaalde schakelaars ‘uitgezet’ zodat de tumor ongestoord verder kan groeien. Met checkpoint-remmers kunnen we deze schakelaars blokkeren waardoor de afweercellen actief blijven en ze de tumor aan blijven vallen.”

Deze therapie wordt in de studie gegeven vóór de chirurgische verwijdering van de tumor. De hoop is dat de tumor slinkt en een minder radicale operatie nodig is. Hierdoor zullen ook de belastende bijwerkingen minder worden. Van der Burg: “Het bijkomende voordeel op de lange termijn zou een vermindering van het aantal uitzaaiingen en terugkeer van de tumor zijn.” 

Verloop ziekte
Dat immuuntherapie een optie is voor deze patiëntengroep werd recent aangetoond door LUMC-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Kim Kortekaas. Uit haar door KWF-gesubsidieerd onderzoek bleek voor het eerst dat ook bij schaamlipkanker het afweersysteem een belangrijke rol speelt in het verloop van de ziekte en reactie op de behandeling. “Haar onderzoek heeft de basis gelegd voor deze klinische studie, die, bij goed resultaat, kan leiden tot de eerste nieuwe behandeloptie voor patiënten met schaamlipkanker”, besluit Van der Burg. 

Het onderzoek ontvangt een subsidie uit het clinical Proof-of-Concept (cPoC) fonds van Oncode Institute. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor minder belastende behandeling schaamlipkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 29 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!