Schaamlipkanker, ofwel vulvakanker, komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met een subsidie van Oncode Institute onderzoeken of een bepaalde vorm van immuuntherapie werkt bij patiënten met schaamlipkanker. Dit zou een gewenste alternatieve behandeling zijn omdat de standaardtherapie zeer belastend is voor deze patiënten.  

“Schaamlipkanker, ofwel vulvakanker, komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen”, vertelt hoogleraar Immunotherapie van solide tumoren Sjoerd van der Burg. “De standaardbehandeling bestaat uit chirurgische verwijdering van de tumor en lymfeklieren, en soms ook (chemo)radiotherapie.” De behandeling heeft veel impact op patiënten en gaat gepaard met onder andere seksuele en psychologische problemen. 

Schakelaars blokkeren
Met de subsidie van Oncode Institute gaan Van der Burg en gynaecoloog-oncoloog Mariëtte van Poelgeest, in samenwerking met collega’s Lena van Doorn (Erasmus MC) en Hans Nijman (UMCG),  onderzoek doen naar het effect van de minder ingrijpende checkpoint-remmende immuuntherapie bij deze patiënten. “In sommige tumoren worden onze afweercellen via bepaalde schakelaars ‘uitgezet’ zodat de tumor ongestoord verder kan groeien. Met checkpoint-remmers kunnen we deze schakelaars blokkeren waardoor de afweercellen actief blijven en ze de tumor aan blijven vallen.”

Deze therapie wordt in de studie gegeven vóór de chirurgische verwijdering van de tumor. De hoop is dat de tumor slinkt en een minder radicale operatie nodig is. Hierdoor zullen ook de belastende bijwerkingen minder worden. Van der Burg: “Het bijkomende voordeel op de lange termijn zou een vermindering van het aantal uitzaaiingen en terugkeer van de tumor zijn.” 

Verloop ziekte
Dat immuuntherapie een optie is voor deze patiëntengroep werd recent aangetoond door LUMC-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Kim Kortekaas. Uit haar door KWF-gesubsidieerd onderzoek bleek voor het eerst dat ook bij schaamlipkanker het afweersysteem een belangrijke rol speelt in het verloop van de ziekte en reactie op de behandeling. “Haar onderzoek heeft de basis gelegd voor deze klinische studie, die, bij goed resultaat, kan leiden tot de eerste nieuwe behandeloptie voor patiënten met schaamlipkanker”, besluit Van der Burg. 

Het onderzoek ontvangt een subsidie uit het clinical Proof-of-Concept (cPoC) fonds van Oncode Institute. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2021/november/Subsidie-voor-minder-belastende-behandeling-schaamlipkanker/
Originele titel: Subsidie voor minder belastende behandeling schaamlipkanker
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-11-29


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com