Op het gebied van zeldzame, erfelijke bewegingsstoornissen gaan de academische ziekenhuizen intensiever samenwerken

Het Radboudumc en het Maastricht UMC+ gaan intensiever samenwerken op het gebied van zeldzame, erfelijke bewegingsstoornissen. Vrijdag 3 december werd de overeenkomst officieel getekend door bestuursvoorzitters Helen Mertens (MUMC+) en Bertine Lahuis (Radboudumc). De krachtenbundeling past naadloos bij de ambities van de Academische Alliantie tussen de beide umc’s: academische topzorg dichtbij de patiënt.

Waar Maastricht UMC+ een bijzondere expertise heeft als het gaat om de ziekte van Huntington, kent Radboudumc een specifieke deskundigheid op het gebied van cerebellaire ataxieën, hereditaire spastische paraparese (HSP), dystonie en zeldzame vormen van parkinson. Bij de zorgverlening van patiënten met deze zeldzame bewegingsstoornissen zijn tal van specialismen betrokken, van klinische en moleculaire genetica tot (kinder)neurologie, psychiatrie en revalidatie.

‘Door het bundelen van de expertisegebieden van de twee umc’s, profiteren onze patiënten van de best mogelijke zorg in hun eigen umc, of dat nu in Nijmegen is of in Maastricht’, zegt neuroloog Mayke Oosterloo van het Maastricht UMC+ . ‘Daartoe bespreken we bijvoorbeeld gezamenlijk patiënten in een multidisciplinair overleg over uitslagen van DNA-onderzoek.’

Toonaangevend
Uiteindelijk is het de ambitie om in nauwe samenwerking met andere netwerkpartners, nationaal en internationaal toonaangevend te zijn voor een breed portfolio van zeldzame bewegingsstoornissen. Niet alleen op het gebied van patiëntenzorg, maar ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en opleiding.

Neuroloog Bart van de Warrenburg van het Radboudumc schetst de kansen die er liggen: ‘Door de krachtenbundeling vergroten we het aantal patiënten waardoor we nog beter onderzoek kunnen doen naar bijvoorbeeld nieuwe behandelvormen en het ontstaan van deze zeldzame aandoeningen. De patiënten krijgen ook beter toegang tot deelname aan nieuwe wetenschappelijke studies. Maar ook aan de opleidingskant bieden we mogelijkheden voor uitwisseling en stageplaatsen om zo onze kennis over te dragen en nieuwe professionals op te leiden.’

Academische Alliantie
Het Maastricht UMC+ en het Radboudumc werken al langere tijd samen op verschillende gebieden in patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Deze succesvolle strategische samenwerking is bekrachtigd onder de naam ‘Academische Alliantie’. Onder die naam bieden beide universitair medische centra hoogwaardige academische zorg in de regio, vergroten ze hun innovatiekracht en vormen ze samen het academische (zorg)hart van Zuidoost-Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc en Maastricht UMC+ bundelen krachten voor zeldzame bewegings­stoornissen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!