Op dit moment zijn 41% minder operatiekamers in gebruik dan normaal

Ziekenhuizen melden gisteren, 6 december, een verdere afschaling van de ziekenhuiszorg. Dat staat in de informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit wekelijks op dinsdag publiceert. Op dit moment zijn 41% minder operatiekamers in gebruik dan normaal, tegenover 36% minder op maandag 29 november. 

Daarnaast geven 21 van de 73 ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen zes weken te kunnen leveren. Dat is zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week waren dit er 19. Binnen de regio wordt bekeken waar mensen binnen zes weken behandeld kunnen worden.

Net als vorige week geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg als knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. 41 ziekenhuizen verlenen helemaal geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er nog 25. Ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) kunnen blijven verlenen.

Het is, ook nu het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten iets daalt, nog steeds nodig dat alle planbare zorg (urgentieklasse 4 en 5) wordt afgeschaald om zo voldoende IC- en verpleegcapaciteit te creëren en de druk op de vervolgzorg te verminderen. Dit komt overeen met de afspraken die zijn gemaakt bij de afkondiging van fase 2d uit het opschalingsplan van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ziekenhuiszorg verder afgeschaald
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!