Door de samenwerking op het gebied van ICT-diensten voor reken- en data-intensief onderzoek te versterken worden meerdere kansen en mogelijkheden benut

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een overeenkomst gesloten op het gebied van ICT voor onderzoek. De samenwerking is een verdere concretisering van de al eerder ingezette krachtenbundeling tussen beide partijen.

In aanwezigheid van vice-voorzitter van het College van Bestuur Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden en lid van de Raad van Bestuur Kim Smit van het LUMC werd op 22 december de samenwerkingsovereenkomst op hybride wijze ondertekend.

Veel voordelen
Door de samenwerking op het gebied van ICT-diensten voor reken- en data-intensief onderzoek te versterken worden meerdere kansen en mogelijkheden benut. Voorbeelden zijn het delen van de toegang tot dure en schaarse resources, het samen kennis opbouwen en delen, en samen innoveren. Het optimaliseren van beheer, ondersteuning en exploitatie en het benutten van schaalvoordelen zijn ook onderdeel van de samenwerking. De samenwerking tussen beide instellingen vindt zowel op strategisch als op tactisch/operationeel niveau plaats.

De overeenkomst omvat in eerste instantie drie onderwerpen. Beide instellingen zullen het delen van rekenkracht voor data-intensief onderzoek door gebruik van elkaars High-Performance Computing systemen voortzetten. Er zal ook worden samengewerkt op het vlak van opslag en beheer van onderzoeksgegevens. En de samenwerking met betrekking tot het gebruik van elkaars datacenters voor de hosting van onderzoeksapparatuur zal worden geïntensiveerd. In een latere fase kunnen aan de samenwerking nog meer onderwerpen worden toegevoegd.

Nieuwe inzichten
“Wij, en ons college van bestuur, zijn erg enthousiast over de samenwerking”, zegt Martijn Ridderbos. “We vullen elkaar goed aan in de samenwerking en dat is mooi. Zo ontsluiten we nieuwe inzichten doordat we allebei data vanuit een ander perspectief verzamelen, en we hoeven geen kostbare ICT-resources dubbel aan te schaffen. Wij beschouwen dit als een initiatief dat navolging geniet in andere delen van ons beider organisaties.”

“Nieuwe inzichten en meer schaalvoordelen en flexibiliteit in rekenkracht maken nieuwe onderzoeken en innovaties mogelijk. Bovendien wordt er samen kennis opgebouwd, en uitgewisseld tussen beide organisaties. Al met al een mooie insteek voor een vruchtbare samenwerking tussen twee voor de hand liggende partners”, concludeert Kim Smit.

Deze samenwerking past goed bij de strategische positionering van het LUMC. Zo is ‘Population Health’ een van de strategische speerpunten. Onder andere in dit onderzoeksgebied wordt veel data-gedreven onderzoek gedaan naar de gezondheid van mensen. De meer generieke data van de Universiteit Leiden kan nieuwe inzichten geven in de leefstijl van mensen in de regio, en gerichter handvatten bieden voor ziektepreventie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vergaande Leidse samenwerking op ICT voor onderzoek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!