Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies als gevolg van een chronische ontsteking

Opereren bij neuspoliepen geeft een beter effect dan alleen behandelen met medicijnen. Dit blijkt uit de eerste grote wetenschappelijke studie waarin deze twee behandelingen zijn vergeleken in 15 Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van Amsterdam UMC. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

Neuspoliepen, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies als gevolg van een chronische ontsteking, hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Ook vormen ze een hoge kostenpost voor de samenleving (1,9 miljard euro per jaar). In de westerse wereld lijdt 2 tot 4% van de bevolking aan deze neuspoliepen. De behandeling start meestal met neusspray of druppels, spoelen met een zoutoplossing en korte kuren met corticosteroïden die door het hele lichaam werken, zoals prednison. Als de patiënt hierop niet of onvoldoende reageert, volgt een (endoscopische) neusbijholten-operatie. Hierbij worden de poliepen weggehaald en de openingen naar de neusbijholten verruimd. Medicijnen kunnen daardoor ook beter op de slijmvliezen inwerken.

Vaker prednison heeft nadelen
Onder leiding van Amsterdam UMC is in 15 ziekenhuizen onderzocht welke behandeling het best is: medicijnen of een operatie aan de neus. De resultaten verschenen onlangs in The Lancet Respiratory Medicine.

De studie is uitgevoerd onder 238 patiënten met neuspoliepen die willekeurig ofwel medicijnen kregen ofwel een operatie in combinatie met medicijnen. Patiënten die een operatie ondergingen, hadden na twaalf maanden minder klachten, een betere neusademhaling, een betere kwaliteit van leven en minder neuspoliepen. Bovendien kregen de patiënten met alleen medicijnen vaker prednison voorgeschreven. KNO-arts en onderzoeker Wytske Fokkens: “Het vaker voorschrijven van prednison heeft nadelen. Op de lange termijn kan het bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je skelet omdat het kan leiden tot botontkalking.”

Samen voordelen afwegen
De studie toont aan dat opereren bij patiënten met neuspoliepen die onvoldoende controle hebben over hun klachten effectiever is dan alleen medicijnen. Dit positieve effect houdt minimaal een jaar aan. Fokkens: “Arts en patiënt moeten samen deze voordelen afwegen tegen de risico’s van een operatie. Natuurlijk spelen er ook andere zaken mee als tijd, geld, logistieke vragen. Zeker nu met corona.”



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC / Jan Spee
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Neuspoliepen: opereren beter dan alleen medicijnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!