(advertentie)

Ieder jaar krijgen zo’n 7.000 mensen in Nederland te horen dat ze een melanoom hebben

Bij ongeveer 80% van de patiënten met melanoom die een operatie aan de lymfeklieren krijgt, blijken de lymfeklieren geen uitzaaiingen te bevatten. UMC Utrecht-onderzoeker en dermatoloog Mary-Ann el Sharouni ontwikkelde een nieuw voorspelmodel dat een betere inschatting geeft of het melanoom gaat uitzaaien naar de lymfeklieren. 

Ieder jaar krijgen zo’n 7.000 mensen in Nederland te horen dat ze een melanoom hebben. Melanoom is een vorm van huidkanker die heel agressief kan zijn: dan zaaien de kankercellen snel uit naar andere delen van het lichaam. Als er uitzaaiingen zijn, is de kans kleiner dat iemand van melanoom geneest. De kankercellen zaaien meestal als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. 

Uitzaaiingen in de buurt van de tumor opsporen met een lymfeklieroperatie
Met een lymfeklieroperatie kan een arts onderzoeken of er in die lymfeklieren uitzaaiingen zitten. Dit is een operatie onder narcose en is alleen nodig als er een risico is op uitzaaiingen van het melanoom naar andere delen van het lichaam. 

Artsen schatten dit risico nu in door te kijken naar de dikte van het melanoom en of de tumor zweervorming heeft. Als het melanoom dikker is dan 0.8 millimeter, of er is zweervorming (een soort wondjes op de tumor), dan raadt de arts de lymfeklieroperatie aan. 

Het huidige advies voor de lymfeklieroperatie is niet nauwkeurig
Op dit moment is deze aanbeveling echter niet zo accuraat. Bij ongeveer 80% van de patiënten waarbij de arts de operatie voorstelt, blijken er in de lymfeklieren geen uitgezaaide kankercellen te zitten. 

“Deze patiënten krijgen dus eigenlijk een extra operatie onder volledige narcose terwijl dat niet nodig was geweest,” licht Mary-Ann toe. “Als we geen uitzaaiingen vinden, behandelen we alleen het melanoom zelf. Zijn er wel uitzaaiingen in de lymfeklier, dan wordt de patiënt doorverwezen naar de oncoloog voor verdere behandeling. Het zou enorm helpen als we van tevoren beter kunnen inschatten welke patiënten een hoge kans hebben op uitzaaiingen in de lymfeklier.”

Een beter voorspelmodel voor de lymfeklieroperatie bij melanoom
In haar promotieonderzoek aan het UMC Utrecht stelde Mary-Ann zich daarom als doel deze voorspelling te verbeteren. In haar proefschrift staat een nieuw model uitgewerkt waarmee artsen meer precies kunnen voorspellen of de lymfeklier in de buurt van de tumor uitzaaiingen bevat. “Met dit nieuwe model kunnen we nauwkeuriger voorspellen of het melanoom gaat uitzaaien. En dus of de lymfeklieroperatie echt nodig is,” aldus Mary-Ann.

Voor dit nieuwe model gebruikte ze gegevens van de patiënt en van de tumor uit de onderzoeken die standaard plaatsvinden om tot de diagnose melanoom te komen. Mary-Ann: “Zorgverleners kunnen de gegevens die al standaard beschikbaar zijn slimmer gebruiken. Ze hoeven er geen extra medische handelingen voor te doen. Voor de patiënt is er dus ook geen extra belasting. Het model staat online en is voor iedereen vrij beschikbaar.”

Naast de dikte van het melanoom en zweervorming, gebruikt dit model de volgende gegevens:

  • De leeftijd van de patiënt
  • Het soort melanoom (er zijn een aantal verschillende subtypen)
  • Hoe snel de kankercellen delen
  • Of de tumor is ingegroeid in nabijgelegen bloedvaten en lymfevaten

Het nieuwe voorspelmodel in de praktijk
“Graag wil ik mijn collega’s stimuleren om de gegevens van patiënt en tumor zo optimaal mogelijk te benutten in dit model, om zo het risico op uitzaaiingen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen voorspellen. Zo kunnen artsen samen met hun patiënten samen beslissen of de lymfeklieroperatie nodig is, of niet,” vat Mary-Ann samen. “Dit soort voorspellingen leiden tot een meer gepersonaliseerde aanpak in de behandeling van kanker. Op landelijk niveau lopen gesprekken of dit voorspelmodel in de toekomst onderdeel kan uitmaken van de landelijke behandelrichtlijn voor melanoom.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/uitzaaiingen-van-huidkanker-beter-voorspellen
Originele titel: Uitzaaiingen van huidkanker beter voorspellen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-01-26

Relevante artikelen ...

Behandelmogelijkheden bij kanker in de lever uitgebreid Uit de eerste resultaten blijkt dat tot 95% van de patiënten met een aanvankelijk te kleine restlever de uiteindelijke operatie kunnen ondergaan Onze... Ziekenhuis Tue, 16 Aug 2022, 09:45:26
Bij darmkanker zijn nieuwe inzichten in buikvliesuitzaaiingen Uitzaaiingen of metastasen zijn kwaadaardige gezwellen die ontstaan uit een bestaande tumor Uitzaaiingen van darmkanker in de buikholte komen bijna u... Ziekenhuis Mon, 08 Aug 2022, 14:20:46
Tegen huidkanker is plaatselijke injectie effectiever dan infuus Immuuntherapie bij kanker is een behandeling die het eigen immuunsysteem aan het werk zet om de tumor op te ruimen Een eenmalige injectie van een lag... Ziekenhuis Tue, 26 Jul 2022, 08:41:48
Vroeg borstkanker opsporen met tepelvocht Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen Kunnen we borstkanker nog eerder diagnosticeren met tepelvocht in plaats van een mamm... Ziekenhuis Mon, 13 Jun 2022, 16:11:51
Gratis zonnebrandcrème uitgedeeld door VieCuri Zonschade is de allerbelangrijkste veroorzaker van huidkanker Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, ongeveer 1 op de 6 Nederlanders kri... Ziekenhuis Mon, 30 May 2022, 14:32:44
3-maandsoverleving COVID-19 wordt door asperine verhoogd Mensen die ernstig ziek worden van COVID-19 lopen het risico stolsels te ontwikkelen die hun bloedvaten blokkeren Bloedplaatjesremmers zoals aspirine... Ziekenhuis Tue, 22 Mar 2022, 20:45:31

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com