(advertentie)

Ieder jaar krijgen zo’n 7.000 mensen in Nederland te horen dat ze een melanoom hebben

Bij ongeveer 80% van de patiënten met melanoom die een operatie aan de lymfeklieren krijgt, blijken de lymfeklieren geen uitzaaiingen te bevatten. UMC Utrecht-onderzoeker en dermatoloog Mary-Ann el Sharouni ontwikkelde een nieuw voorspelmodel dat een betere inschatting geeft of het melanoom gaat uitzaaien naar de lymfeklieren. 

Ieder jaar krijgen zo’n 7.000 mensen in Nederland te horen dat ze een melanoom hebben. Melanoom is een vorm van huidkanker die heel agressief kan zijn: dan zaaien de kankercellen snel uit naar andere delen van het lichaam. Als er uitzaaiingen zijn, is de kans kleiner dat iemand van melanoom geneest. De kankercellen zaaien meestal als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. 

Uitzaaiingen in de buurt van de tumor opsporen met een lymfeklieroperatie
Met een lymfeklieroperatie kan een arts onderzoeken of er in die lymfeklieren uitzaaiingen zitten. Dit is een operatie onder narcose en is alleen nodig als er een risico is op uitzaaiingen van het melanoom naar andere delen van het lichaam. 

Artsen schatten dit risico nu in door te kijken naar de dikte van het melanoom en of de tumor zweervorming heeft. Als het melanoom dikker is dan 0.8 millimeter, of er is zweervorming (een soort wondjes op de tumor), dan raadt de arts de lymfeklieroperatie aan. 

Het huidige advies voor de lymfeklieroperatie is niet nauwkeurig
Op dit moment is deze aanbeveling echter niet zo accuraat. Bij ongeveer 80% van de patiënten waarbij de arts de operatie voorstelt, blijken er in de lymfeklieren geen uitgezaaide kankercellen te zitten. 

“Deze patiënten krijgen dus eigenlijk een extra operatie onder volledige narcose terwijl dat niet nodig was geweest,” licht Mary-Ann toe. “Als we geen uitzaaiingen vinden, behandelen we alleen het melanoom zelf. Zijn er wel uitzaaiingen in de lymfeklier, dan wordt de patiënt doorverwezen naar de oncoloog voor verdere behandeling. Het zou enorm helpen als we van tevoren beter kunnen inschatten welke patiënten een hoge kans hebben op uitzaaiingen in de lymfeklier.”

Een beter voorspelmodel voor de lymfeklieroperatie bij melanoom
In haar promotieonderzoek aan het UMC Utrecht stelde Mary-Ann zich daarom als doel deze voorspelling te verbeteren. In haar proefschrift staat een nieuw model uitgewerkt waarmee artsen meer precies kunnen voorspellen of de lymfeklier in de buurt van de tumor uitzaaiingen bevat. “Met dit nieuwe model kunnen we nauwkeuriger voorspellen of het melanoom gaat uitzaaien. En dus of de lymfeklieroperatie echt nodig is,” aldus Mary-Ann.

Voor dit nieuwe model gebruikte ze gegevens van de patiënt en van de tumor uit de onderzoeken die standaard plaatsvinden om tot de diagnose melanoom te komen. Mary-Ann: “Zorgverleners kunnen de gegevens die al standaard beschikbaar zijn slimmer gebruiken. Ze hoeven er geen extra medische handelingen voor te doen. Voor de patiënt is er dus ook geen extra belasting. Het model staat online en is voor iedereen vrij beschikbaar.”

Naast de dikte van het melanoom en zweervorming, gebruikt dit model de volgende gegevens:

  • De leeftijd van de patiënt
  • Het soort melanoom (er zijn een aantal verschillende subtypen)
  • Hoe snel de kankercellen delen
  • Of de tumor is ingegroeid in nabijgelegen bloedvaten en lymfevaten

Het nieuwe voorspelmodel in de praktijk
“Graag wil ik mijn collega’s stimuleren om de gegevens van patiënt en tumor zo optimaal mogelijk te benutten in dit model, om zo het risico op uitzaaiingen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen voorspellen. Zo kunnen artsen samen met hun patiënten samen beslissen of de lymfeklieroperatie nodig is, of niet,” vat Mary-Ann samen. “Dit soort voorspellingen leiden tot een meer gepersonaliseerde aanpak in de behandeling van kanker. Op landelijk niveau lopen gesprekken of dit voorspelmodel in de toekomst onderdeel kan uitmaken van de landelijke behandelrichtlijn voor melanoom.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/uitzaaiingen-van-huidkanker-beter-voorspellen
Originele titel: Uitzaaiingen van huidkanker beter voorspellen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-01-26

Relevante artikelen ...

Eiwit is voorspeller of chemokuur effectief is bij agressieve borstkanker Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker Borstkanker-onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat een bepaald eiwit... Ziekenhuis Thu, 07 Apr 2022, 18:52:08
3-maandsoverleving COVID-19 wordt door asperine verhoogd Mensen die ernstig ziek worden van COVID-19 lopen het risico stolsels te ontwikkelen die hun bloedvaten blokkeren Bloedplaatjesremmers zoals aspirine... Ziekenhuis Tue, 22 Mar 2022, 20:45:31
CT-scan helpende hand bij gepersonaliseerde behandeling Jaarlijks krijgen zo’n 3000 mensen in Nederland te horen dat ze hoofd-halskanker hebben De beeldvorming om een tumor in het hoofd-halsgebied mee in k... Ziekenhuis Wed, 24 Nov 2021, 19:00:19
Ongevaccineerde zwangeren hebben meer risico op opname IC De gevolgen van een ic-opname voor moeder en kind zijn groot Niet-gevaccineerde zwangeren kunnen ernstig ziek worden en zelfs op de intensive care be... Ziekenhuis Sat, 13 Nov 2021, 10:16:59
Slaap is een onderschat medicijn Voldoende slaap is ontzettend belangrijk is voor het fysieke herstel, vooral bij kinderen Slaap: nog steeds een onderschat medicijn. En dat terwijl v... Ziekenhuis Thu, 14 Oct 2021, 13:37:25
Basaalcelkanker hoeft soms niet direct behandeld te worden Basaalcelcarcinoom ontstaat vooral bij oudere patiënten met een lichte huidskleur Basaalcelkanker, de meest voorkomende vorm van huidkanker, hoeft ni... Ziekenhuis Mon, 20 Sep 2021, 12:12:00