De daling in de besmettingsgolf lijkt ingezet

In de afgelopen week* werden 1.214 patiënten met een SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Een daling van 12% vergeleken met de week er voor. Op de ICintensive care was het aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk aan een week eerder, 97 patiënten (+2%). Het aantal positieve testen daalde in de afgelopen week met 37% in vergelijking met de week ervoor. Ook daalde het aantal mensen dat zich liet testen met 38% ten opzichte van de week ervoor.

Alle wekelijkse COVID-19 cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu website.

Positieve coronatesten
De daling in de besmettingsgolf lijkt ingezet. Het aantal geregistreerde positieve coronatesten nam voor de tweede week op rij af. Het aantal mensen met een positieve coronatest nam in de afgelopen week af met 37% ten opzichte van de week ervoor. In totaal werden 310.144 positieve testen bij het RIVM gemeld. Bijna 520.000 mensen kwamen naar de testlocaties van de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst om zich te laten testen op SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2. Dat is een daling van 38% in vergelijking met de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen en alle regio’s nam het aantal positieve testen af. De verschillen tussen de leeftijdsgroepen zijn minder groot geworden. Bij de leeftijdsgroepen 70-79 jaar en de 80-plussers jaar blijft het aantal meldingen per 100.000 inwoners al langere tijd lager dan bij jongere leeftijdsgroepen. Er zijn grote regionale verschillen, met de meeste meldingen per inwoners in de veiligheidsregio’s Fryslân (2577/100.000 inwoners) en Groningen (2304/100.000 inwoners) en de minste in Zaanstreek-Waterland (1391/100.000 inwoners) en Rotterdam-Rijnmond (1271/100.000 inwoners). 

Ook bij versoepelingen van de maatregelen blijft het belangrijk om verspreiding van het virus vooral onder ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk te voorkomen. Zij hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te komen als zij besmet raken met corona. Voorkom dat je een kwetsbare of oudere besmet, door voordat je op bezoek gaat een zelftest te doen en niet op bezoek te gaan wanneer je klachten hebt. 

Ziekenhuisopnames en opnamereden
Via de NICE registratie melden ziekenhuizen sinds 25 januari de opnamereden** van nieuwe patiënten met een bevestigde SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmetting in het ziekenhuis en op de ICintensive care. In de afgelopen vier weken is de verdeling van patiënten met COVID-19 naar opnamereden weinig veranderd. 

Tussen 25 januari en 21 februari werden 5.145 patiënten met een SARS-CoV-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan was van 3.229 (63%) patiënten de opnamereden** bekend, bij 37% was de opnamereden (nog) niet bekend. Bij 52% was COVID-19 de belangrijkste reden van opname. Bij 17% van de opgenomen patiënten met bekende opnamereden ontregelde de SARS-CoV-2 besmetting een bestaande aandoening. Deze kwetsbare patiënten zouden zonder SARS-CoV-2 besmetting niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee was COVID-19 bij 7 op de 10 patiënten met bekende opnamereden de belangrijkste of één van de redenen van ziekenhuisopname tussen 25 januari en 21 februari 2022. 

Tussen 25 januari en 21 februari werden 397 patiënten met een SARS-CoV-2 besmetting op de IC opgenomen. Daarvan was van 321 patiënten de opnamereden bekend, bij 19% was de opnamereden (nog) niet bekend. Bij 63% was COVID-19 de belangrijkste reden van IC-opname. Bij 17% van de opgenomen IC-patiënten met bekende opnamereden ontregelde de SARS-CoV-2 besmetting een bestaande aandoening. Deze kwetsbare patiënten zouden zonder COVID-19 niet op de IC opgenomen zijn. Daarmee was COVID-19 de belangrijkste reden van IC-opname bij 8 op de 10 van de patiënten met bekende opnamereden. In alle leeftijdsgroepen was COVID-19 de meest voorkomende reden of de aanjager van opname op de IC. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Daling SARS-CoV-2 ziekenhuisopnames, minder mensen lieten zich testen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!