Mensen die ernstig ziek worden van COVID-19 lopen het risico stolsels te ontwikkelen die hun bloedvaten blokkeren

Bloedplaatjesremmers zoals aspirine hebben weinig effect op de behoefte aan ondersteuning van ademhaling of bloeddruk bij ernstig zieke patiënten met COVID-19 op de intensive care, maar ze kunnen wél de overleving in de daaropvolgende maanden verhogen volgens de nieuwste resultaten van de internationale REMAP-CAP studie.

Mensen die ernstig ziek worden van COVID-19 lopen het risico stolsels te ontwikkelen die hun bloedvaten blokkeren en kunnen leiden tot mogelijk fatale orgaanschade. Onderzoekers willen weten of dit proces kan worden voorkómen door patiënten te behandelen met bloedverdunnende medicijnen in de vorm van bloedplaatjesremmers. Bij de adaptieve klinische studie REMAP-CAP waren in 2020 en 2021 1.557 patiënten betrokken die met ernstige COVID-19 waren opgenomen op de intensive care (IC) afdeling in 105 ziekenhuizen in Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Nepal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een deel van hen kreeg aspirine, anderen kregen een andere bloedplaatjesremmer (clopidogrel) en een derde groep kreeg geen plaatjesremmer.

Betere 3-maanden overleving
De belangrijkste doelstelling van de studie was om te onderzoeken hoe deze geneesmiddelen de duur beïnvloedden dat patiënten orgaanondersteuning (zoals beademing) nodig hadden op de IC-afdeling. De onderzoekers stelden vast dat de kortetermijnresultaten vergelijkbaar waren, ongeacht of de patiënt wel of niet met een bloedplaatjesremmer werd behandeld. De onderzoekers bleven de vooruitgang van elke patiënt gedurende 3 maanden volgen en stelden vast dat degenen die werden behandeld met een bloedplaatjesremmer meer kans hadden om gedurende deze langere tijd te overleven (een overleving van 70,5 procent vergeleken met 67,3 procent bij patiënten die niet werden behandeld met een bloedplaatjesremmer).

Dr. Charlotte Bradbury, eerste auteur van het artikel dat nu in JAMA is gepubliceerd, en universitair hoofddocent aan de University of Bristol's Medical School in Bristol (Verenigd Koninkrijk) zei: "Deze veelbelovende resultaten zijn het resultaat van een ongelooflijke internationale onderzoekssamenwerking, en we zijn de patiënten die hebben deelgenomen bijzonder dankbaar. Het is interessant dat plaatjesremmers de overleving lijken te verbeteren, maar geen invloed hebben op de duur van orgaanondersteuning. Het kan zijn dat plaatjesremmers bij sommige patiënten helpen, maar niet bij alle. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat patiënten die al hoge doses bloedverdunners zoals heparine gebruikten, geen baat hadden bij plaatjesremmers, terwijl patiënten met lagere doses dat wel hadden."

Dr. Lennie Derde van het UMC Utrecht is de voorzitter van de REMAP-CAP International Trial Steering Committee. Zij zei: "COVID-19 en andere oorzaken van longontsteking blijven ervoor zorgen dat mensen in het ziekenhuis worden opgenomen of zelfs worden opgenomen op de IC. We moeten stap voor stap blijven leren wat de beste behandelingen zijn voor deze patiënten."

De onderzoekers zijn van plan om de twee onderzochte geneesmiddelen (aspirine en clopidogrel) bij ernstig zieke patiënten te blijven bestuderen, waarbij de nadruk zal liggen op overleving op langere termijn en waarbij ze meer te weten willen komen over welke patiënten de meeste kans hebben om baat te hebben bij deze behandeling.

REMAP-CAP heeft financiering ontvangen van o.a. het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101003589.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/aspirine-verhoogt-3-maandsoverleving-covid-19
Originele titel: Aspirine verhoogt 3-maandsoverleving COVID-19
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-03-22


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com