In 2022 zijn naar schatting rond de 70 invasieve groep A streptokokkeninfecties bij kinderen gerapporteerd, waarbij 7 kinderen zijn overleden

Sinds maart 2022 worden meer invasieve infecties met groep A streptokokken (iGAS) gemeld dan in de voorgaande jaren. Infecties worden bij alle leeftijden gezien (kinderen, alsmede volwassenen), maar vooral bij jonge kinderen (0-5 jaar). Wees daarom alert op tekenen van invasieve groep A streptokokkeninfecties bijvoorbeeld bij kinderen met waterpokken, met persisterende koorts of klinische achteruitgang, of bij tekenen van fasciitis necroticans. Behandel infecties die passen bij non-invasieve GAS infecties, conform de vigerende richtlijnen.

In 2022 zijn naar schatting rond de 70 invasieve groep A streptokokkeninfecties bij kinderen gerapporteerd, waarbij 7 kinderen zijn overleden. Het RIVM ziet landelijk vooral een toename van het aantal meldingen van fasciitis necroticans.

Invasieve infecties met groep A streptokokken
Een invasieve GAS-infectie begint vaak als een onschuldige non-invasieve infectie. Een voorbeeld van een non-invasieve infectie met groep A streptokokken is de bekende faryngotonsillitis (soms gepaard gaand met roodvonk). De meeste van deze non-invasieve infecties verlopen ongecompliceerd. En omdat, ondanks de huidige toename, het voorkomen van invasieve GAS zeer zeldzaam blijft, is het niet nodig de non-invasieve GAS-infecties meer laagdrempelig te behandelen met antibiotica dan gebruikelijk.

Het is wel van belang alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op een invasieve GAS-infectie, omdat tijdig insturen en snel behandelen bij dit ziektebeeld cruciaal is. Bij een deel van de kinderen met een invasieve GAS-infectie was deze infectie secundair aan waterpokken, waarbij sprake was van persisterende koorts, of secundair geïnfecteerde huidlaesies en/of klinische achteruitgang. Andere voorbeelden van een invasieve GAS-infectie zijn fasciitis necroticans sepsis, septische artritis/osteomyelitis, pleuraempyeem, meningitis en toxic shock syndroom.

Meer informatie
Groep A streptokokkeninfectie – LCI richtlijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NHG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NHG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toename invasieve infecties groep A streptokokken vooral bij jonge kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!