IC-patiënten die op de IC opgenomen zijn, krijgen veel medicatie toegediend

Op de intensive care van het Erasmus MC zijn de medicatiepompen sinds kort gekoppeld aan het elektronische patiëntendossier HiX. Dit leidt tot minder medicatiefouten en tijdswinst voor IC-verpleegkundigen.

IC-patiënten die op de IC opgenomen zijn, krijgen veel medicatie toegediend. En waar gewerkt wordt, kunnen fouten gemaakt worden. De meeste medicatiefouten worden gemaakt tijdens het verwisselen van de spuiten in de medicatiepompen.

Op de IC van het Erasmus MC zijn de medicatiepompen daarom vanaf nu gekoppeld aan HiX, het elektronische patiëntendossier. Dat betekent dat IC-medewerkers de medicatiepompen scannen voordat zij medicatie toedienen. Hierdoor is er direct een controle op de juiste spuit, waardoor de verwachting is dat het aantal fouten teruggedrongen wordt.

Ziekenhuisapotheker IC Nicole Hunfeld is blij met deze ontwikkeling: ‘Deze innovatie maakt medicatietoediening veiliger bij de meest zieke patiënten.’

Twintig spuiten per dag
De koppeling levert ook tijdswinst op, met name voor IC-verpleegkundigen. De gemiddelde IC-patiënt krijgt per dag twintig spuiten per dag toegediend. De automatische koppeling scheelt dus alleen al voor de spuiten twintig controles door een collega per patiënt. Op de IC Volwassenen is ruimte voor 56 patiënten. Bij een maximale bezetting scheelt de koppeling dus 1120 controles per dag.

IC-verpleegkundigen hoeven ook het opstarten en wijzigen van pompinstellingen niet meer dubbel in te voeren, zoals voorheen wel het geval was.

Nauwkeuriger
Bovendien kunnen IC-verpleegkundigen de toediening van vocht nauwkeuriger bijhouden. Vanuit de pomp wordt de hoeveelheid toegediende vocht meteen opgeteld aan de totale gegeven hoeveelheid vocht. Verpleegkundigen hoeven dit niet meer apart in te voeren.

Hunfeld: ‘We zetten weer een stap om het medicatieproces te optimaliseren, waarbij het ook nog sneller gaat. Dat zijn voor onze patiënten en verpleegkundigen goede ontwikkelingen.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Carla Jongenengel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder fouten en tijdwinst door koppeling medicatiepompen aan elektronisch patiëntendossier
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!