Zonschade is de allerbelangrijkste veroorzaker van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt het. Melanoom, de meest agressieve vorm, is bovendien de snelst stijgende kanker in de leeftijdsgroep 30 tot 60 jaar. Het baart artsen grote zorgen. Zo ook Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri. Haar motto: “Bescherm jezelf, zon met mate en smeren helpt!” Vandaar de campagne van VieCuri om gratis zonnebrandcrème uit te delen bij de uitgangen van het ziekenhuis.

Zonschade is de allerbelangrijkste veroorzaker van huidkanker. Je moet je goed beschermen als je buiten bent, niet alleen op het strand of aan het zwembad. Insmeren is niet alleen voor op vakantie. Zonschade loop je ook op bij wandelen, tuinieren, fietsen of tennissen. Om de bewustwording te vergroten start VieCuri een bijzondere actie: bij de uitgangen van het ziekenhuis staan zonnebrandpompjes waar je gratis crème kunt pakken om je in te smeren. Ook biedt het ziekenhuis tips om veilig te genieten van de zon.

Karen van Poppelen: “We willen onze boodschap niet alleen in de spreekkamer uitspreken, maar alle mensen in en rond VieCuri bereiken. We zijn zelf heel enthousiast over deze actie en krijgen tot nu toe ook veel goede reacties terug!” De uitnodiging aan bezoekers en patiënten is helder: smeren helpt! De pompjes blijven in ieder geval gedurende de zomer staan.

Huidkanker neemt helaas toe
Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Ruim de helft van alle gevallen betreft de mildste vorm: het basaalcelcarcinoom. Deze vorm van kanker zaait doorgaans niet uit. “Daar staat tegenover dat we de gevaarlijkste vorm van huidkanker, de melanomen, helaas steeds meer zien”, aldus Karen van Poppelen. “Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die zich snel kan ontwikkelen en uitzaaien. Het komt op steeds jongere leeftijd voor. Ik zie jongeren met melanomen op mijn spreekuur. Dat is behoorlijk zorgwekkend. We weten dat de kans op het krijgen van een melanoom toeneemt, naarmate je op jonge leeftijd vaker verbrand bent door de zon.”

Tips ter bescherming
VieCuri biedt tips om veilig te genieten van de zon. “Belangrijk is het insmeren met zonnebrandcrème en dat je het om de twee uur herhaalt. Gebruik minstens factor 30. Het maakt voor de bescherming niet uit welk merk je gebruikt. Smeer royaal en smeer je overal goed in. Vaak vergeten plekjes zijn de oren, lippen, de bovenkant van de voeten en een kaal hoofd. Ook als je wél bent ingesmeerd, is het niet verstandig om de hele dag in de zon te liggen. Het beste is om de zon op het heetst van de dag te vermijden. Kies je momenten: ga bijvoorbeeld liever ’s ochtends in de tuin werken dan midden op de dag.”

Smeren helpt!
Tot slot, vol verbazing volgt Karen van Poppelen de afgelopen weken de discussie, waarbij zonnebrandcrème als schadelijk wordt genoemd. Karen: “Het is ongelooflijk, waar dit nu ineens vandaan komt. De argumenten om je niet in te smeren zijn deels gebaseerd op onderzoeken waarin muizen bepaalde bestanddelen van zonnebrand als voedsel kregen toegediend. Maar je gaat toch geen zonnebrandcrème opdrinken? Zonnebrandcrème is bedoeld om te smeren. En smeren helpt!”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: VieCuri /Liset Spreuwenberg
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages /
  • Bron bij dit artikel: : VieCuri
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VieCuri deelt gratis zonnebrandcrème uit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!