Niet genoeg prostaatkankerpatiënten vragen om een second opinion

Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar. Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion.

Nieuwe behandelingen en de juiste volgorde van behandelingen. In de zorg voor prostaatkankerpatiënten is de afgelopen tien tot twaalf jaar veel veranderd. Niet alle internist-oncologen zijn op de hoogte van de laatste inzichten, stelt prof. Ronald de Wit in de podcast van het Erasmus MC.

Daarom is het met name op het moment dat de prostaatkanker zich onttrekt aan de eerste hormoonbehandeling, belangrijk om een second opinion aan te vragen, stelt De Wit. ‘Dan ligt er een heel palet aan keuzes: een volgende hormoonbehandeling, chemotherapie of een behandeling met radioactieve stoffen.’

Schroom
Veel patiënten ervaren schroom om een second opinion aan te vragen, erkent De Wit. Toch is het volgens hem de moeite waard om over die drempel te stappen. Bij een op de drie second opinions die hij uitvoert, zou hij een andere behandeling hebben gekozen. ‘Je kunt beter een paar weken de tijd nemen en een goede behandeling inzetten dan ergens haastig mee beginnen en uiteindelijk kansen verliezen. Het zijn de nuances waar het om gaat. Maar uiteindelijk kan het gaan om maanden overlevingswinst.’

In de podcast geeft De Wit praktische tips om het gesprek over een second opinion aan te gaan en vertelt hij hoe zo’n second opinion in zijn werk gaat.

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker

.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://amazingerasmusmc.nl/urologie/maak-second-opinion-bespreekbaar-bij-prostaatkanker/
Originele titel: Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-06-08


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com