Niet genoeg prostaatkankerpatiënten vragen om een second opinion

Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar. Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion.

Nieuwe behandelingen en de juiste volgorde van behandelingen. In de zorg voor prostaatkankerpatiënten is de afgelopen tien tot twaalf jaar veel veranderd. Niet alle internist-oncologen zijn op de hoogte van de laatste inzichten, stelt prof. Ronald de Wit in de podcast van het Erasmus MC.

Daarom is het met name op het moment dat de prostaatkanker zich onttrekt aan de eerste hormoonbehandeling, belangrijk om een second opinion aan te vragen, stelt De Wit. ‘Dan ligt er een heel palet aan keuzes: een volgende hormoonbehandeling, chemotherapie of een behandeling met radioactieve stoffen.’

Schroom
Veel patiënten ervaren schroom om een second opinion aan te vragen, erkent De Wit. Toch is het volgens hem de moeite waard om over die drempel te stappen. Bij een op de drie second opinions die hij uitvoert, zou hij een andere behandeling hebben gekozen. ‘Je kunt beter een paar weken de tijd nemen en een goede behandeling inzetten dan ergens haastig mee beginnen en uiteindelijk kansen verliezen. Het zijn de nuances waar het om gaat. Maar uiteindelijk kan het gaan om maanden overlevingswinst.’

In de podcast geeft De Wit praktische tips om het gesprek over een second opinion aan te gaan en vertelt hij hoe zo’n second opinion in zijn werk gaat.

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker

.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 08 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!