De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief, zowel van patiënten als zorgverleners

Patiënten die een kleine gynaecologische ingreep moeten ondergaan in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg krijgen het aanbod om tijdens de behandeling een VR-bril op te zetten. De gynaecologen bieden deze service sinds eind mei als pilot aan. De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief, zowel van patiënten als zorgverleners.

Het idee om een VR-bril in te zetten komt van Kim Runhaar. Zij heeft de voordelen ervaren en wist gynaecoloog Monique Wüst van het Saxenburgh Medisch Centrum hiervoor te interesseren.

Kim: “Vanuit mijn werk bij TZA IJssel-Vecht (Technologie en Zorg Academie) test ik vaak zelf eerst producten, zo ook dergelijke brillen. Ik had al een keer een bril getest bij mijn tandarts.
Omdat ik bij mijn zwangerschappen problemen heb ervaren met enkele onderzoeken en behandelingen, heb ik een VR-bril van mijn werk meegenomen. Ik merkte een overduidelijk verschil. Een biopt en het weghalen van ‘verkeerd’ weefsel was nu minder pijnlijk.

Gevoelsmatig was de behandeling ook snel voorbij. Door artsen als dokter Wüst komt er ruimte voor dergelijke initiatieven. Ze toonde direct veel interesse, heel fijn.” Met een Virtual Reality bril op ziet de patiënt een denkbeeldige (virtuele) wereld, die afleidt van de daadwerkelijke ingreep en leidt tot meer ontspanning. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat deze aanvullende zorg pijn, stress, angst en misselijkheid kan verminderen.

Sinds ruim een jaar, maakt ook de dagbehandeling oncologie als proef gebruik van VR-brillen. Deze brillen zijn geschonken door het KWF. Ook kindergeneeskunde maakt gebruik van een VR-bril om kinderen te helpen ontspannen.

Gynaecoloog Monique Wüst is laaiend enthousiast: “Ik vond de patiënten boven verwachting ontspannen, ze voelden echt veel minder dan normaal. Ik kan eigenlijk niet wachten totdat we standaard een VR-bril inzetten.” Of Saxenburgh dit ook inderdaad structureel gaat doen is afhankelijk van de financieringsmogelijkheden. Dit wordt onderzocht. De patiënten die tot nu toe gebruik maakten van de VR-bril zijn zeer positief.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Saxenburgh Medisch Centrum / Greetje Leuninge
  • Fotograaf of fotobureau: : Saxenburgh Medisch Centrum
  • Bron bij dit artikel: : Saxenburgh Medisch Centrum
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Saxenburgh Medisch Centrum zet VR-bril in bij gynaecologische ingrepen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!