Ziekenhuizen meldden een piek in het aantal infecties in de zomer van 2021

In de zomer van 2021 meldden ziekenhuizen opmerkelijk veel kinderen met het RS (respiratoir syncytieel)-virus. Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatest nam na de zomer 2021 snel toe. En na een jaar bijna geen griep, was er in het begin van 2022 een griepepidemie. Dit blijkt uit het overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert. 

Hoewel het RS (respiratoir syncytieel)-virus normaal gesproken vooral rond gaat in de winter, was het aantal infecties in de winter 2020-2021 erg laag. Pas in het voorjaar van 2021 nam het aantal kinderen met het RS-virus toe. Ziekenhuizen meldden een piek in het aantal infecties in de zomer van 2021. Daarna daalde dit aantal weer, maar bleef hoger dan voorgaande jaren. 

Meer positieve coronatesten door nieuwe varianten
Het aantal besmettingen met het coronavirus nam na de zomer van 2021 snel toe door de opkomst van de delta- en omikronvariant. Tussen mei 2021 en mei 2022 zijn ruim 6,4 miljoen mensen positief getest op corona. Ongeveer 45.000 mensen lagen met COVID-19 in het ziekenhuis, waarvan ruim 5.700 op de intensive care.  

Griepepidemie in 2022
Waar er in het griepseizoen 2020-2021 weinig mensen waren met griep, was er in de winter van 2021-2022 sprake van een griepepidemie. Deze begon later dan in eerdere seizoenen en duurde 13 weken. Er waren naar schatting 795.000 mensen met griep.

Overige luchtweginfecties
Het aantal gemelde Q-koorts patiënten was in 2021 gelijk aan het jaar ervoor. Het aantal legionella patiënten was aanzienlijk hoger dan in 2020. Ook waren er meer mensen met tuberculose, al was dit  aantal nog steeds lager dan voor de coronapandemie. Het aantal gemelde patiënten van psittacose (papegaaienziekte) was aanzienlijk lager dan vorig jaar en de jaren ervoor. 

Rapport
Annual report Surveillance of COVID-19, influenza and other respiratory infections in the Netherlands: winter 2021/2022Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Veel kinderen met RS-virus in de zomer en late griepepidemie in seizoen 2021-2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!