Deze patiënten kunnen niemand bellen voor schone kleding of producten voor de persoonlijke verzorging

Regelmatig komen er patiënten in het ziekenhuis zonder enig sociaal netwerk. Vaak gaat het om ouderen, seizoenarbeiders of mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze patiënten kunnen niemand bellen voor schone kleding of producten voor de persoonlijke verzorging. VieCuri heeft samen met vriendenstichting VieAmi het initiatief genomen om deze mensen te helpen. Er is nu een aantal basissets kleding beschikbaar en er zijn toilettasjes met producten voor de persoonlijke verzorging en hygiëne.

Volgens initiatiefneemster Jolanda Geurts, verpleegkundige geriatrie, is het een probleem dat regelmatig voorkomt. “Als iemand acuut geholpen moet worden, kan het nodig zijn de kleding kapot te knippen. De kleding is soms ook heel vies. Er wordt dan door de verpleegkundigen wel creatief naar oplossingen gezocht maar het liefst regel je dit écht goed. Ik ben blij dat VieAmi hierbij ondersteunt en dat er nu een structurele oplossing gevonden is.” Naast de setjes nieuwe kleren is ook geregeld dat reeds gedragen kleding (wanneer nog in goede staat) heel snel gewassen wordt.

Schrijnend probleem
“Het probleem is schrijnend en het is logisch dat de vriendenstichting financieel meehelpt”, vindt Ruud Stikkelbroeck, directeur van VieAmi. “Er schuilt natuurlijk vaak een groter maatschappelijk probleem achter maar het is een goed begin dat we dit nu als ziekenhuis hebben geregeld. VieAmi ondersteunt in financiële zin bij het opstarten van dit initiatief. Ik hoop dat we nog extra financiële steun kunnen krijgen van andere organisaties zodat VieCuri dit ook op de langere termijn kan volhouden.”

Goede reacties
Het ziekenhuis krijgt goede reacties op het initiatief. Ook van mensen die aanbieden oude kleding te willen brengen. “Hoe goedbedoeld ook, dit kunnen wij niet aannemen. Het ziekenhuis is géén kledingbank en is er niet op ingericht om kleding te sorteren. In de meeste gemeenten staan textielcontainers of er is een kringloopwinkel waar je kleding kunt inleveren. Daar komt het ook goed terecht.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: VieCuri /Liset Spreuwenberg
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VieCuri
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VieCuri regelt kleding en toiletartikelen voor patiënt zonder naasten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!