De gratis app begeleidt sinds 2021 kinderen van 4 tot 10 jaar op een leuke en speelse manier

Angst en spanning verminderen bij kinderen die een medische handeling ondergaan. Met dit doel hebben Nicole Donkel (kinderverpleegkundige bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ)) en Charlotte Poot (promovendus bij het National eHealth Living Lab) de stichting Hospital Hero opgezet. De stichting staat inmiddels op eigen benen en heeft succesvol een eigen app gelanceerd. De gelijknamige Hospital Hero app is zelfs zo succesvol in gebruik dat deze ook ingezet kan worden in andere ziekenhuizen. De animo hiervoor is groot.

De Hospital Hero app is bedacht door Nicole Donkel en Veronique van Noort, twee kinderverpleegkundigen van het WAKZ, het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De gratis app begeleidt sinds 2021 kinderen van 4 tot 10 jaar op een leuke en speelse manier voor, tijdens en na hun zorgreis in het WAKZ. Zo kunnen ze in de app met het door hun gekozen dier thuis alvast een handeling oefenen, zoals het meten en wegen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de app veel afleiding. Kinderen kunnen op zoek naar virtuele dieren door QR-codes te scannen. Deze zijn verstopt in verschillende ruimtes op de polikliniek.

Op maat gemaakt voor elk ziekenhuis
“Bij de oprichting van de Stichting Hospital Hero hebben we ons meteen tot doel gesteld een app te ontwikkelen die door verschillende ziekenhuizen gebruikt kan worden. We merken dat de app echt verschil maakt in de ziekenhuiservaring van onze jonge patiënten. We zijn heel blij dat we met de uitrol in andere huizen een nog grotere groep patiënten kunnen ondersteunen.” vertelt Donkel.

Sinds juni dit jaar is het Haagse Juliana kinderziekenhuis aangesloten als proeftuinziekenhuis. “Kleine technische uitdagingen hebben we hiermee kunnen tackelen, waardoor onze app nu klaar is voor bredere uitrol”, voegt Poot toe.  

Ziekenhuizen die de app ook willen gebruiken, kunnen zich melden bij Hospital Hero. “Tijdens een intakegesprek kijken we samen met de afdeling hoe de ziekenhuisreis er voor kinderen uitziet en welke onderzoeken of handelingen er plaatsvinden. Vervolgens richten we de app in, zodat deze echt toegespitst wordt op het ziekenhuis zelf”, legt Poot uit. “Dat betekent dat we onder andere foto’s van de behandel- en wachtkamer van het ziekenhuis gebruiken en de mascotte van het ziekenhuis in de app verwerken. Voor de zorgverleners zelf kost het geen extra tijd, alleen een gezonde dosis enthousiasme.” 

Goede aansluiting op zorgreis kinderen 
Een belangrijk verschil met soortgelijke initiatieven is dat in de Hospital Hero app de hele zorgreis van het kind centraal staat. “Wij kijken niet alleen naar het moment dat het kind in de behandelstoel zit, maar juist ook naar alle momenten eromheen: voorafgaand, tijdens en erna. Want als we kijken hoe gespannen kinderen en hun ouders binnenkomen, dan denken we juist daar een deel van de spanning te kunnen beperken”, legt Donkel uit. 

De app is mede tot stand gekomen dankzij een schenking aan het project ‘Glimlach’ van de stichting Kinderziekenhuizen van Oranje


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hospital Hero app van WAKZ ook naar andere ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!